Подейкують, що у всякого лихваря завжди припасено два аршини: один, яким він міряє, коли дає позичку і другий, яким користується, коли забирає борг. Українська політика, як на мене, — зразок такого лихварства. Пригадую, як ще зовсім недавно на всіх телеканалах шпетили Олега Ляшка за його нібито чартерні перельоти літаками з ангарів Клюєва-Фірташа, а на минулому тижні він сам «вирядився» в прокурорську тогу, звинувативши міністра екології Ігоря Шевченка в прихильності до дармових авіарейсів. (Якась сорока на хвості принесла Олегу Валерійовичу, що пан Шевченко, повертаючись із Ніцци, скористався чартерним рейсом нардепа й газового олігарха Онищенка, а значить — не місце йому в Кабміні!). І що ви думаєте, вилетів той, як корок із-під шампанського, з теплого міністерського крісла: за подачею Прем’єр-міністра, без обговорення, парламент витурив його з кабінету на Грушевського, навіть не давши слова для виступу чи пояснення. На що мій сусід — дід Василь, справедливо зауважив: «Навіть у суді дають останнє слово…»

Безумовно, коли Шевченко спокусився «на дурничку» — має піти. Як мовиться, любиш кататися, люби й санчата тягнути! Я ж про інше. На тому ж таки тижні з’ясувалося, що не лише Шевченко ласий на чужі ковбаси! Виявилося, що кум, друг і вірний соратник Прем’єр-міністра — керівник «Ощадбанку» Андрій Пишний теж полюбляє чартерні аероподорожі до Європи як презенту, про що повідала на минулому тижні прес-служба ГПУ. «Встановлено, що посадові особи «Ощадбанку», зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з особистих корисливих мотивів та всупереч інтересам служби, одержали від юридичних осіб дохід у вигляді оплати послуг авіаперельотів Київ — Варшава — Київ на загальну суму 459 тисяч гривень», — говориться у повідомленні.
Мова йде про політ членів правління та голови правління «Ощадбанку» Андрія Пишного з дружиною на фінал Ліги Європи, який відбувся 27 травня у Варшаві, але щось ні борець із «авіа-зайцями»  Олег Ляшко, ні керівництво уряду, ні пари з вуст із цього приводу. Іншими словами, маємо дві подібні придибенції з чиновниками найвищого державного рівня — Шевченком і Пишним, і дві відмінні реакції на неї.
Чи інший випадок української «двоаршинності» взяти із судово-правової площини. Підозрюваному у вбивстві україно-фоба і україножера Олеся Бузини учаснику АТО Дмитру Поліщуку (хоча свідки, що бачили вбивць, в один голос стверджують, що ні Поліщук, ні його побратим-АТОсівець і євромайданівець Медведько ні віком, ні зовнішністю їх не нагадують), суд скасував грошову заставу у 5 (п’ять!) мільйонів гривень і взяв під арешт. Щоб не втік. Може й треба було, та чомусь правоохоронці так не вчинили і дали змогу втекти минулого четверга корупціонеру і хабарнику № 1, голові Апеляційного суду Антону Чернишенку, як до того прогавили Сергія Клюєва, а ще раніше — екс-керівника столичного «Беркута» Дмитра Садовника, якого підозрюють у розстрілі 39-ти євромайданівців із «Небесної сотні». Не двоаршинність скажете? Ще й яка!
Справжнє політичне цунамі спричинив на минулому тижні законопроект № 1558-1 «Про реструктуризацію споживчих кредитів», якого гострий на слово Юрій Луценко, назвав «законом про евтаназію банківської системи» і навіть заявив про складання із себе обов’язків керівника фракції Блоку Петра Порошенка, позаяк, чимало депутатів із провладної фракції натиснули кнопки «за».
— Реальна сума для «закриття» закону № 1558-1 — 94,4 млрд. грн. Це правда — немало, але чомусь сьогодні ніхто не згадує про іншу правду, не менш гірку і катастрофічну для країни, коли Нацбанк видав проблемним банкам у кредит державні гроші, щоб вони розрахувалися за депозитами. Проте банки цього не зробили. — Так прокоментувала «валютні ножиці» Юлія Тимошенко.
За її словами, наразі 107,2 мільярда гривень — це мертва заборгованість банків перед Нацбанком, яка ніколи не буде погашена. Тим більше, що 46 мільярдів із цієї суми вже визнані Нацбанком неліквідними. Це означає, що банки заборгували Нацбанку суму, яка значно перевищує ту, яку заборгували банкам люди. Тобто, закон № 1558-1 — це практично реструктуризація взаємної заборгованості, яка не потребує жодної додаткової копійки».
 Чесно кажучи, я — не спеціаліст у кредитно-фінансовій сфері, та, однак, пригадую 13 квітня минулого року, коли мій товариш, який мав валютний кредит, зателефонував мені і радісно порадив негайно увімкнути телевізор. Йшов репортаж із передвиборчої зустрічі кандидата у Президенти Петра Порошенка, під час якої він, на питання про погашення споживчих валютних кредитів населенням відповів (дослівно): «Немає жодних причин для такого різкого знецінення української валюти (на той момент курс становив 12 гривнів за долар — «лафа»! — П. В.). Я обіцяю, що, по-перше, буде усунута головна причина росту долара — спекуляція. По-друге, ми маємо конвертувати всі валютні споживчі кредити за фіксованим минулим курсом».
 То хіба Верховна Рада не так учинила, як радив рік тому Президент? Чи на Банковій теж двома аршинами міряють: одним — до виборів, іншим — після?
І наостанок — трохи оптимізму. Минулого четверга парламент ухвалив закон про створення Національної поліції, згідно з яким вона буде складатися з кримінальної та патрульної, поліції охорони, спеціальної поліції та поліції особливого призначення КОРД (Корпус Оперативно-Раптової Дії).
Керувати новим відомством буде аполітичний начальник нацполіції, функції якого відмежують від цивільного міністра внутрішніх справ. Минулої суботи дві тисячі поліцейських, прийнявши присягу, вийшли на вулиці Києва. У Львові та Одесі нова патрульна поліція може з’явитися вже наприкінці серпня. Про це, приймаючи присягу в новобранців, 4 липня заявив глава МВС Арсен Аваков.
За його словами, згодом, за 3-4 тижні (у вересні), поліція також з’явиться у Харкові, потім у — Хмельницькому, Луцьку, Миколаєві, Дніпропетровську».
 Очільник МВС наголосив, що у бійців поліцейського спецназу — поліції особливого призначення КОРД, який прийде на зміну нинішньому «птаству» — Беркуту, Соколу, Грифону, зарплата буде майже 15 тисяч гривень. Виплати поліцейським становитимуть від 8 до 10 тисяч гривень.
 — Крім того, ми сподіваємося, що будуть нарощуватися і соціальні пільги. Щоб людина розуміла, що віддача від нього висока. І йому не потрібно брати хабар, а треба чесно працювати, — додав Арсен Борисович.
Як мовиться, дай Бог! І — щасливої дороги! Але — без звичної досі двоаршинності у роботі правоохоронців.