Громадські слухання стосовно добровільного об’єднання територіальних громад з центром у місті Хмельницькому, що відбулися днями у міському Будинку культури, засвідчили небайдужість та активну життєву позицію мешканців обласного центру. У залі не було вільних місць — понад чотириста хмельничан зібралися на обговорення питання. І це не дивно, адже йдеться про перспективу розвитку міста та його інфраструктури.

Як відомо, раніше своє бачення об’єднавчих процесів висловили депутати обласної ради під час чергової сесії і прийняли відповідне рішення, яке категорично не влаштовує ні керівництво міста, ні його жителів.
«Нам запропонували якусь своєрідну географічну кишку, — сказав під час виступу колишній мер, а нині народний депутат України Сергій Мельник. — Від відомої всім нам Чернелівки, що на Красилівщині, — до Виноградівки Ярмолинецького району… Ці населені пункти не межують з містом. Такий план не відповідає методиці і має чимало проблемних місць. Тому очевидно: те, що прийнято на сесії облради, Мінрегіонбуд поверне».
На думку народного обранця, треба зустрічатися з людьми, говорити про переваги, переконувати і пропонувати об’єднання громадам сіл Лісові Гринівці, Шаровечка і т. д., які давно інтегрувалися у місто. А взагалі варто було б у першу чергу йти назустріч населеним пунктам, які самі просяться до Хмельницького і мають з ним спільні межі.
 Сергій Мельник виокремив міський мікрорайон Дехтярку. Там зараз люди живуть без прописки. Та коли діти місцевих мешканців повиростають, постане проблема реєстрації. То чому б місту не взяти їх на облік, розбити територію на вулиці, — образно кажучи, легалізувати тих, хто там постійно мешкає?
Перший заступник Хмельницького міського голови Анатолій Нестерук оприлюднив рішення сесії Хмельницької міської ради про приєднання чотирьох сільських рад, зокрема, Лісовогриновецької, Шаровечківської, Шумівецької і Ружичанської. Це не означає, що когось силою кудись будуть затягувати. Це, так би мовити, лише протокол про наміри, — додав він.
 Деякі сумніви успішної    реалізації територіальної реформи висловив депутат Хмельницької міської ради, екс-директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів, член міської робочої групи з розробки перспективного плану, голова громадської організації «Центр громадських ініціа-
тив» Володимир Швець. За його словами, поспішати у такій важливій справі не потрібно. Він навів приклад як ремонтуються дороги у його 28-ому мажоритарному окрузі. За п’ять років, зазначив пан Швець, лише торік почали приводити до пуття одну з восьми незаасфальтованих вулиць. Та й ту не закінчили — нема грошей. Ось така діяльність, а точніше бездіяльність міських комунальників не вписується в успішну реалізацію названої реформи. До того ж відстає законодавство — не прописано що це буде за орган із сільських старост, якими будуть їхні повноваження і т. д.
Своїми думками щодо об’єднання з територіальними громадами поділився депутат Хмельницької міської ради, голова громадської організації «Сильне місто» Сергій Мандзій. Він, зокрема, запропонував ініціювати добровільне об’єднання з Шумівецькою, Ружичанською, Олешинською, Шаровечківською, Лісовогриновецькою, Давидковецькою, Стуфчинецькою, Грузевицькою та Копистинською сільськими радами, які межують з містом, і обгрунтовано аргументував свою позицію.
«Ця реформа не на рік і не на десять, — зазначив Сергій Володимирович. — Маємо думати про майбутнє. Мова йде про перспективу розвитку Хмельницького найменше на років 30-50. Скажімо, у місті скрутно із землею для влаштування індустріального парку. Сьогодні нема вільних хоча б 30-ти гектарів, аби розвивати цей напрямок. Це лише один із аргументів. А їх чимало», — наголосив виступаючий.
 Зрештою під час голосування пропозицію Сергія Мандзія підтримала переважна більшість присутніх у залі. За рішення Хмельницької міської ради проголосували лише 28 чоловік.
 Тепер керівники Хмельницького будуть зустрічатися із мешканцями названих сільських рад стосовно добровільного об’єднання з їхніми територіальними громадами.