На пленарному засіданні дванадцятої сесії обласної ради депутати розглянули понад 30 питань, що торкаються різних сфер життєдіяльності краю. В її роботі взяли участь начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій, керівники силових структур, підрозділів облдержадміністрації, територіальних управлінь, інші. Та перш ніж перейти до порядку денного, представник військової частини вручив подяку і пам’ятний нагрудний знак депутату обласної ради Олександру Корнійчуку за сприяння Повітряним силам ЗСУ.

Під час розгляду депутатських запитів підтримали п’ять нових. Чотири з них — це клопотання про те, щоб виділити з обласного бюджету кошти на придбання шкільних автобусів для Новоушицької, Летичівської, Ізяславської, Миролюбненської територіальних громад. Як наголошували депутати обласної ради — автори запитів, громади передали транспортні засоби для потреб ЗСУ, тому необхідно розв’язати проблему з підвезенням школярів до опорних навчальних закладів. А запит Володимира Гончарука стосувався виділення 14,5 мільйона гривень на підтримку бойових підрозділів Збройних сил України. Тож тепер на контролі обласної ради перебуває 46 депутатських запитів.

Завдяки конструктивній роботі депутатів у комісіях рішення приймалися злагоджено та швидко. Частина їх була спрямована на врегулювання питання обласної комунальної власності. Так, через неефективну фінансово-господарську діяльність, за рішенням обласної ради, припинило свою діяльність комунальне підприємство «Облпаливо». Також був затверджений перелік об’єктів спільної власності територіальних громад, що підлягають приватизації у поточному та наступному роках.
Відтепер Плужненська гімназія на Ізяславщині отримала статус ліцею. Завдяки такому рішенню, пояснює голова обласної ради Віолета Лабазюк, заклад може розраховувати на фінансову підтримку з державного бюджету, адже тут виховуються діти з нозологіями та з малозабезпечених сімей.
Майнові комплекси дев’яти державних закладів професійної освіти області прийняли в спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст. Відповідно до прийнятого рішення буде розпочато громадське обговорення про присвоєння Хмельницькому обласному інституту після-
дипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка, який працював у закладі і загинув на війні з російським агресором у березні цього року. Схвалили депутати й рішення про клопотання про присудження премії Верховної Ради Валерію Лосю, заступнику Красилівського міського голови, за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування. Він подякував за таку довіру і запевнив, що кошти передасть на закупівлю автівки для потреб ЗСУ.
Серед інших рішень — передати приватному підприємству «Софтон» мисливські угіддя на території Пархомівського лісництва Хмельницького лісомисливського господарства та Сковородецького лісництва Старокостянтинівського лісгоспу. Також під час роботи сесії депутати обрали представників громадськості до складу поліцейських комісій головного управління Національної поліції в Хмельницькій області та Управління поліції охорони.
Особливої уваги заслуговують звернення обласних обранців до центральних органів влади. Одне — про визначення пріоритетів бюджетного фінансування під час розгляду проєкту Закону «Про державний бюджет на 2023 рік» та оптимізації видаткової частини Держбюджету на 2022 рік в умовах воєнного стану. А перед прийняттям звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабміну, Ради національної безпеки про необхідність заборонити діяльність Української православної церкви (московського патріархату) виступили Аліна Коваль, Галина Мельник, інші депутати, які наводили приклади підтримки збройної агресії представниками московського патріархату як на території України, так і нашої області. На переконання голови обласної ради Віолети Лабазюк, таке звернення є гострою потребою, адже ліквідація Української православної церкви (московського патріархату) необхідна на законодавчому рівні.
Загалом, коментуючи роботу пленарного засідання дванадцятої сесії, Віолета Лабазюк наголосила, що депутати повернулися до звичного режиму роботи та змогли розглянути низку важливих для життєдіяльності області питань.