Нещодавно на Хмельниччині з робочим візитом побувала віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Метою її поїздки було ознайомлення з досвідом та напрацюваннями щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, а також дізнатися про ті проблемні питання та виклики, з якими стикаються в області під час їх облаштування. Крім того, високопосадовець цікавилася підготовкою до прийому нової хвилі людей із постраждалих від війни територій.
Як зауважив начальник Хмельницької обласної військової адміністрації  Сергій Гамалій, Хмельниччина – одна з областей, де з перших днів війни влада, громади, жителі краю об’єдналися заради допомоги своїм співвітчизникам, які були змушені тікати з регіонів, де точилися бойові дії.
«За сім місяців ми зустріли та прихистили понад 370 тисяч людей, постраждалих від російської агресії. Проведено величезний обсяг організаційної роботи, налагоджено комунікацію з волонтерами, пересічними громадянами та внутрішньо переміщеними особами, – зазначив Сергій В’ячеславович. – Зауважу, що близько третини з усіх, хто приїхав, вирішили тут залишитися, і це один із найвищих показників серед усіх регіонів, які приймають вимушених переселенців. Вважаю, що це – найкраща оцінка для наших зусиль, бо вона свідчить про те, що Хмельниччина стала для них справжнім домом».

Під час поїздки Ірина Верещук відвідала нещодавно створений центр компактного проживання ВПО на базі одного із закладів дошкільної освіти Хмельницької міської ради, що відчинив двері для пів сотні вимушених переселенців, які через війну втратили своє житло в Куп’янську на Харківщині. Також побувала в прихистку, створеному при одній з діючих релігійних громад Хмельницького – Церква «Спасіння»,  де з березня проживають понад три десятки вимушених переселенців, ознайомилася з роботою Центру «Я – Маріуполь».
Підсумовуючи відвідини, Ірина Верещук зазначила: «Ми хотіли дізнатися, як Хмельниччина готується до прийняття нових вимушено переміщених осіб, адже вона входить до переліку пріоритетних областей, які ми рекомендуємо людям, які вирішили тимчасово переїхати або і повністю покинути територію Харківської, Донецької чи Луганської областей». Також вона висловила подяку керівництву ОВА та особисто Сергію Гамалію і всьому колективу за професійний та зважений підхід.