Пригадуєте приказку про оптиміста та песиміста? Дивлячись на склянку, до середини наповнену водою, перший бачить її напівповною, інший — напівпорожною. Коли у вівторок на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації підбивали підсумки соціально-економічного розвитку Хмельниччини у І-му півріччі, звісно ж, керівники районів, управлінь та відомств прагнули налаштуватися на оптимістичний лад. У принципі, за деякими показниками підстави для цього є. До прикладу, у порівнянні з минулим роком, на 4,2 відсотка збільшилися обсяги промислового виробництва, фактично вдвічі наростили продуктивність підприємства по виготовленню виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності (Понінківська картонно-паперова фабрика). У добувній промисловості погоду зробив Нігинський кар’єр, який після тривалого занепаду тепер працює у дві зміни. На третину зросло і виробництво електроенергії. Та якби ж і в інших все так гладко було! Якщо у добувній промисловості, на підприємствах, що випускають харчові продукти, напої та тютюнові вироби прослідковується незначний спад, то виробники одягу, текстилю, шкіри обороти зменшили втричі. Серед причин, зокрема, називають припинення експорту до Росії. Майже на 19 відсотків відбулося скорочення у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів. Серед тих, кого це спіткало, — Хмельницький «Тін Імпекс» та Красилівський агрегатний завод.

На жаль, за словами Юрія Драча, директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації, який доповідав з означеного питання, не найкращі часи переживає нині і аграрний сектор. Сільськогосподарської продукції поменшало на шість відсотків. Хоч у половині районів господарства цьогоріч збільшили посівні площі, але реалії засвідчують: замість зернових, зернобобових, кормових культур перевагу там віддають технічним — сої (посіви збільшилися на 19,7(!) відсотка), ріпаку, соняшнику. Не суттєво, але все-таки скоротилося виробництво м’яса, молока та яєць. Серед відрадних моментів введені цього року в експлуатацію три свинокомплекси у Старокостянтинівському, Волочиському і Теофіпольському районах.
Щодо малого та середнього бізнесу, то з початку року було зареєстровано понад дві сотні нових підприємств. Загальна чисельність їх в області зараз становить 9635. Разом вони сплатили до бюджетів усіх рівнів майже 950 мільйонів гривень податків і зборів, що на третину більше, як за відповідний період торік.
Дещо зменшилася заборгованість із заробітної плати. Повністю позбулися її на 15 підприємствах краю. Однак є й такі суб’єкти господарювання, що наростили загальний борг. На сьогодні він становить 8,4 мільйона гривень.
Після звіту Юрія Драча, голова облдержадміністрації Михайло Загородний запросив до слова керівників окремих районів, аби почути про їхнє бачення проблематики на місцях та шляхи розв’язання. Голова Городоцької райдержадміністрації Віталій Кропивницький нарікав на скрутне соціально-економічне становище та спад виробництва у сільському господарстві. До цього, серед іншого, призвело припинення діяльності двох потужних підприємств — філії ПАТ «Авіс», де вирощували курей, і «Новий двір» у Кремінній, яке займалося тваринництвом. Додають головного болю і санаторії Сатанова, в яких цьогоріч відпочивальників обмаль. У зв’язку з цим працівники почасти залишаються без зарплати. Слабку надію на покращення ситуації подає Городоцький цукровий завод, керівництво якого має намір восени відновити роботу.
Очільник Деражнянського району Олег Веселовський переймається тим, що у районі на третину зменшилося поголів’я ВРХ, немає можливості продовжувати роботу місцева птахофабрика, є заборгованість із заробітної плати, зокрема, на плодоконсервному заводі.
А от у Полонському районі, який очолює Олександр Нагурний, із промисловістю усе гаразд. Потужно працює Понінківська картонно-паперова фабрика, де за останній час додатково створили 350 робочих місць, відновив роботу гірничий комбінат, куди рікою потекли інвестиції. А з тваринництвом така ж біда, як і на Деражнянщині, однак збільшилося поголів’я свиней.
Михайло Загородний наголосив керівникам, що вони мають максимально популяризувати позитивний досвід, організовувати навчання та самим вчитися мислити креативно у будь-якій ситуації, бо тільки таким чином можна зацікавити потенційних інвесторів.
Далі на засіданні йшлося про реалізацію в області державної політики у сфері пенсійного страхування та внесення змін до обласного бюджету.