Біснувата москальня дуже хотіла зіпсувати українцям зустріч Нового року. Вдень 31 грудня та в ніч на 1 січня вона здійснила запуск десятків ракет і дронів-камікадзе. Дві ракети в останній день 2022 року прилетіли й у наш Хмельницький, завдавши руйнувань. Та найстрашніше – постраждали восьмеро цивільних громадян, 22-річна дівчина померла в лікарні. «Цього разу масована ракетна атака росії була навмисно спрямована на житлові квартали, а навіть не на нашу енергоінфраструктуру. Воєнний злочинець путін «святкує» Новий рік, вбиваючи людей», – написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і знову закликав відібрати в росії місце постійного члена Ради безпеки ООН, яке вона весь час займала незаконно. Україна надала обґрунтовані докази того, що 31 рік тому російська делегація, по суті, окупувала крісло СРСР – держави, яка на той момент припинила своє існування – без жодних підстав. А ця зміна табличок – грубе порушення пункту 2 статті 4 Статуту ООН, яке необхідно виправити.

Рік, що минув, безумовно, буде закарбований не лише в українській історії, а й у європейській. Також він буде дуже помітним в історії світовій. Для українців це рік великої війни і великих випробувань, рік трагічний і героїчний. Деокупація Київщини, Харківщини, Херсонщини, успішні наступальні операції та нові тактики бою. Так, 22-га армія світу (саме таке місце ЗСУ посідала у рейтингу станом на початок 2022 року) змогла дати відсіч значно більшій за кількістю особового складу та озброєння «другій армії», якою до 24 лютого вважалася російська. Без сумніву, блискавичні наступальні дії, що змусили тікати рашистів із Харківщини та Херсонщини, вивчатимуть у військових підручниках у всьому світі.
– Оборона Бахмута, яка вже триває з липня, – це справжній Сталінград, – розповідає фронтовий кореспондент Єгор Логінов. – Те, що там зараз відбувається, і стійкість українських воїнів, яку вони демонструють, – щось надприродне. Протягом такого часу тримати місто під вогневим валом артилерії, відбиваючи по 8-10 штурмів лише на одній локації (бачив на власні очі), – це неймовірна стійкість, яку не може показати жодна армія світу.
росія – іржава бензоколонка, її армія – гарматне м’ясо, командування – ідіоти, – ось що насправді відкрилося взамін гучних заяв: «друга армія світу», «можемо повторити», «Київ за три дні». Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що впродовж минулого року ЗСУ знищили понад 100 тисяч російських загарбників, звільнили 40 відсотків окупованих під час повномасштабного вторгнення територій і 28 відсотків усіх окупованих росією територій, знищили майже 42 тисячі російських вибухонебезпечних предметів. Майже 29 тисяч військовослужбовців отримали державні нагороди, зокрема 160 з них – звання «Герой України».
Відчутний удар отримала не стільки сама російська недоімперія, як особисто путін, який із впливового політика перетворився на всесвітнього ізгоя. Якщо торік, наприклад, Джо Байден називав його достойним суперником, то зараз сідати за стіл переговорів з президентом рф готовий хіба що на умовах, якщо кремлівський дідуган вирішить вивести війська з України та закінчити війну. У Китаї чітко дають зрозуміти, що розв’язувати «конфлікти» доведеться «дипломатичним шляхом». Сьогодні путіна як лідера не сприймають навіть давні друзі по СНД. За словами віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса, наразі путін перебуває в такому ж становищі, як гітлер у 1943 році. «путін вже програв. Він помилився щодо стійкості українців…», – сказав він.
У новорічному зверненні Володимир Зеленський назвав українців «неймовірними». Він зазначив, що на війні важливий кожен, і тому подякував всім українцям: воїнам, які розносять «другу армію світу», цивільним, які зупиняли колони російської техніки (російський танк руками чи дрон банкою помідорів) та людям, які жертвують кошти на зброю. Помітно, як «подорослішав» наш Президент. Здається, до нього прийшло усвідомлення, що таке нація, що таке народ. Слава Богу, вже не висловлює бажання сісти на кордоні й вирішити все з путіним, як «два мужики». І шашликами не заспокоює, і ганебних коментарів у бік опонентів не почули. І цією особистою трансформацією він допомагає трансформувати совєцьких людей в українців. Свідомих і гідних.
Символом боротьби проти московського імперіалізму, проти окупації України залишається Степан Бандера, день народження якого відзначали 1 січня. Через багато десятиліть вірні сини знову проливають кров за українську державність. А слова пісні «Батько наш – Бандера, Україна – мати» у цей важкий час наповнені особливим змістом.