Із травня минулого року точаться бої за наш Бахмут, що на Донеччині. Так важко, як нині, на Бахмутскому напрямку не було ще ніколи. Особливо запеклі бої тривають під Соледаром. Окупанти кинули туди не лише підрозділи регулярної російської армії, а й спецназівців-вагнерівців.

За словами заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, ворог не зважає на великі втрати свого особового складу, продовжуючи штурмувати. Підступи до українських позицій буквально всіяні тілами загиблих окупантів.
Президент України Володимир Зеленський сказав, що окупанти зараз сконцентрували найбільші свої зусилля на Соледарі. Він наголосив: «Я дякую всім нашим воїнам, які захищають наш Бахмут і проявляють максимальну стійкість! Дякую всім бійцям у Соледарі, які витримують нові й іще жорсткіші штурми окупантів! Це надзвичайно важко: там майже не залишилося цілих стін... Завдяки стійкості наших воїнів там, у Соледарі, ми виграли для України додатковий час і додаткові сили».
Бахмут уже почали порівнювати з французькими Дюнкерком та Верденом. Гіркі, болісні порівнювання, бо всюди — кров і смерть. А з нашого боку — ще й незгасиме бажання перемоги над ворогом, який століттями намагається нас поневолити.
Від міста вже майже нічого не залишилося. І посеред руїн-будинків незламно стоять мужні воїни, тримаючи на своїх плечах Бахмут, колишнє козацьке поселення.
Днями у соцмережах мені трапився на очі допис, який пронизує болем наскрізь. «Бахмут — остання зупинка перед Вічністю багатьох кращих синів цієї землі. Достойних великої пам‘яті та честі лицарів…» Захисники наші, вічна вам наша любов. Сини, батьки, брати, слава вам! Наші життя врятовані ціною ваших. Як цей біль прийняти?..
І Різдво, яке відзначалося за Юліанським календарем 7 січня, було наповнене сумом. Хіба лиш колядки запалювали промінь надії. Тому ще більш цинічним видалося оголошення російською стороною різдвяного перемир‘я на лінії фронту. Адже ворог продовжував обстрілювати позиції українських військових з танків, мінометів та ствольної артилерії. А також протягом доби завдав авіаудару та здійснив сім обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Володимир Зеленський під час відеозвернення 8 січня сказав: «Світ знову побачив цими днями, що росія бреше навіть тоді, коли сама ж своїми заявами привертає увагу до ситуації на фронті. Російський обстріл Херсона запалювальними боєприпасами — одразу після Різдва. Удари по Краматорську та інших містах Донбасу — саме по цивільних об‘єктах і саме тоді, коли в москві звітували про нібито «мовчання» їхньої армії. Чергові погрози російських посадовців Європі та світу. Все це тоді, коли в москві щось там розповідали про нібито «перемир’я».
А вже 9 січня на Харківщині, у Шевченковому, ракета влучила у місцевий ринок. Поранено семеро людей, серед них — 13-річна дівчинка.
Щодня маємо поранення і смерті серед цивільного населення. Росіяни продовжують називати обстріли житлових будинків, лікарень, електростанцій боротьбою з фашизмом. Окупанти мінують нашу землю, аби ми, українці, гинули від вибухів. У нашій державі нині найбільше у світі мінне поле — заміновано 30 відсотків території, що за масштабами приблизно дорівнює двом територіям Австрії. Роки знадобляться, аби розмінувати нашу землю. Та ми впораємося.
Так, як, власне, нещодавно блискуче впоралися з над- важким завданням військові медики. Вони зробили унікальну операцію: видалили з тіла військового гранату ВОГ, що не розірвалася. Операція проводилася під наглядом саперів. І — без електрокоагуляції, адже граната могла детонувати будь-якої миті.
Окрім цієї хорошої новини, були й інші. Новий рік розпочався повідомленнями про постачання зброї для України. Так, США, Франція, Німеччина оголосили, що нададуть Україні більш ніж 400 одиниць різного типу бронетехніки. Зокрема, Німеччина повідомила про рішення передати додаткову батарею системи протиповітряної оборони Patriot. А Еммануель Макрон — про передачу важких бронетранспортерів AMX-10 R (колісних танків). Пакет допомоги рекордної вартості — понад 3 мільярди доларів — наша держава отримає від США.
Важливо, що наші західні партнери, зокрема Джо Байден та Олаф Шольц, висловили спільну рішучість надавати необхідну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно.
За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, в росії 15 січня повинна розпочатися нова хвиля мобілізації. Протягом січня-лютого держава- агресор планує мобілізувати до війська ще 500 тисяч солдатів. Варто нагадати, що у вересні-жовтні 2022 року було мобілізовано 300 тисяч осіб.
Втім, запевнили у Головному управлінні розвідки, чергова хвиля мобілізації у росії не стане перешкодою для наступальних операцій українського війська. Збройні сили України готові відбивати ворожий наступ і визволяти українську землю.
Віримо Збройним силам України!