Чого найбільше українцеві хочеться зараз, під час пекельної війни, віроломно розв’язаної кремлівською звірнею? Звісно, миру, тиші й спокою, бо щастя, достаток, успіх будуть згодом, коли виженемо осоружного ворога з рідної землі й, засукавши рукава, гуртом візьмемося  відновлювати й перебудовувати на європейський лад державу з допомогою західних партнерів. Хочеться, щоб пошвидше це сталося. Та, на жаль,  клята, безжальна русня, що вже втратила в боях понад 134 тисячі своїх вояків і дуже багато техніки, вперто суне  й далі   в Україну. На фронтах ллється кров наших мужніх воїнів, а в містах і селах від обстрілів гинуть невинні люди. І кінця-краю війні поки не видно,  бо сил у ворога ще достатньо, а допомога західних союзників Україні йде досить повільно.

Очільникам нашої держави, дипломатам, військовому відомству доводиться мало не щодня просити в зарубіжних партнерів украй необхідну зброю. Вони не відмовляють, але, киваючи один на одного, постійно зволікають із різних причин. Це небезпечно, адже рашисти, як свідчать розвідки різних держав, уже незабаром підуть у новий наступ. Їхній фюрер путін поставив завдання військам  повністю захопити Донецьку й Луганську області вже до березня.
  Загроза окупації нових територій велика, тому наші партнери заметушилися. Створюється так звана танкова коаліція. Сучасну важку броньовану техніку власного виробництва виділять Німеччина, США, Великобританія. Німці нарешті дали «зелене світло» країнам на передачу своїх  сучасних танків Leopard 2, у яких вони є на озброєнні. Позавчора ФРН також схвалила передачу своїх 178  танків попереднього покоління – Leopard 1, що стоять на консервації. Вони  хоч і уступають сучасним, але все ж підсилять Українську армію. Всього західні партнери обіцяють передати понад 320 танків. Однак, знову ж таки, коли? Перша хвиля поставок цієї зброї в кількості до 140 одиниць передбачена навесні-влітку. Решта – наприкінці року або й ще пізніше.
 Добре, що хоч у ближні  тижні прибудуть в Україну понад шістдесят американських бойових машин піхоти M2 Bradley, які з найкращого боку зарекомендували себе раніш у війні проти Іраку, де стали грізними винищувачами танків.  Машини  вже доставлено в Європу, а наші військові завершують навчання на них. Двадцять бронемашин піхоти в лютому дасть Іспанія.
Днями Сполучені Штати Америки оголосили новий пакет військової допомоги на 2,2 мільярда доларів. До нього увійшли керовані ракети GLSDB, знамениті переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin, артилерійські боєприпаси. Наша армія з нетерпінням чекає зазначені керовані ракети. Це високоточні малокаліберні бомби наземного запуску з ракетним двигуном і системою самонаведення дальністю 150 кілометрів. Тепер росіянам доведеться відтягнути свої бази забезпечення принаймні на 200 кілометрів, щоб не бути ураженими.
  Вітчизняні військові фахівці говорять, що нам би ще двісті багатоцільових літаків, аби закрити небо й підтримати майбутній танковий наступ. Літаки, безперечно, будуть, передусім винищувачі F-16. Повітряні сили просять цей високоефективний літак у американців ще з середини минулого року. Польща, яка є в числі лідерів по допомозі нам у зброї й гуманітарній сфері, наполегливо лобіює інтереси України в одержанні цих «пташок». У середині лютого відбудуться дві знакові події:  засідання Контактної групи з оборони України в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі й  щорічна Мюнхенська конференція з безпеки. Саме тут може бути вирішено питання виділення нам літаків і далекобійних ракет.
  Захищаючи рідну землю від русні, українці разом з партнерами думають і про мирний завтрашній день та майбутнє нашої держави. У Києві 3 лютого відбувся саміт Україна–ЄС, у якому наша держава вперше брала участь у статусі кандидата на вступ до Євросоюзу.  В рамках зустрічі очільник  держави Володимир Зеленський  провів переговори з головою Європейської ради Шарлем Мішелем і президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Зазначалося, що ЄС підтримав українську формулу миру й працюватиме над реалізацією десяти пунктів цієї ініціативи.
Зеленський наголосив, що хоч і йде війна, Україна вже виконала 72 відсотки своїх зобов’язань за угодою про асоціацію. Дійсно, активно ведеться адаптація українського законодавства до європейського в юстиції, свободі, безпеці, статистиці, держзакупівлях, у інтелектуальній власності.
У спільній заяві саміту зафіксовано наміри якнайшвидше розпочати переговори про вступ до ЄС. На  засіданні досягнуто прогресу в питанні інтеграції України у внутрішній ринок ЄС. Урсула фон дер Ляєн заявила про виділення першого мільярда євро на відновлення енергетичної інфраструктури, доріг, щкіл, лікарень, поруйнованих росією. Також цього року буде виділено 18 мільярдів євро на фінансування негайних  та інших потреб. Саміт став кроком уперед на довгому шляху до Європи.
   Насамкінець про біду, яка 6 лютого сколихнула світ: у Туреччині й Сирії сталося протягом одного дня два руйнівних землетруси. Особливо постраждала Туреччина, де стихійне лихо обрушилося  на десять провінцій. Тільки за попередніми даними  в обох країнах станом на ранок 8 лютого загинуло понад дев‘ять тисяч чоловік, кілька десятків тисяч поранено. Фахівці передбачають, що жертв може бути в рази більше, адже поруйновано тисячі будинків, під   завалами яких залишилося  ще багато людей. Україна, що зазнала й зазнає страшних руйнувань у війні з російськими окупантами, як ніхто знає ціну біди й підтримки. Отож  однією з перших серед десятків держав відгукнулася на горе наших партнерів. У Туреччину, яка допомагає нам безпілотниками в боротьбі з рашистами та в транспортуванні українського зерна морем до країн, які вкрай потребують продовольства, відправлено пошуково-рятувальний загін у складі  майже дев’яносто осіб.
Українці – вдячний народ. Таким завжди був і завжди буде!