Із початку повномасштабного вторгнення росії на українську землю фактично кожному з нас довелося переосмислити сенс всього, що колись мало важливе значення. З’явилися нові дороговкази та напрями, в яких потрібно рухатися усім разом як єдина та незалежна нація, що прагне свободи та гідного життя без ярма, в яке намагається нас затягнути кривавий сусід-окупант. Знищуючи наші міста і села, росія не може знищити єдиного — нашого духу і жаги жити на своїй рідній і вільній землі. І щоденно в різних куточках України звучать молитви за мир у нашій країні, за наших мужніх Героїв-захисників, яких підтримуємо та віримо в їхню міць і силу. В кожній громаді — від маленького села до селищ і міст люди працюють у тилу, щоб допомогти не лише військовим, а й вимушеним переселенцям, словом, усім тим, хто пережив на собі жахіття війни.
 А як минув непростий 2022 рік для Дунаєвецької міської територіальної громади розповість її очільниця Веліна ЗАЯЦЬ.

— Веліно Владиславівно, повномасштабне вторгнення змусило людей об’єднатися, акумулюючи практично всі зусилля для Перемоги. Які виклики постали перед громадою?
— Так, 2022 рік став особливим. Рік, який змінив усе наше життя! Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України поставило перед нами нові виклики та завдання. Завдяки нашим відважним Захисникам, Дунаєвецька міська територіальна громада відносно у безпеці. Я дякую кожному українцю, кожному дунаївчанину, кожному, хто зі зброєю в руках захищає свою батьківщину і виборює право на незалежність та вільне майбутнє.
Кожен із нас став волонтером і підтримує наших воїнів. Кожному, хто не став байдужим до проблем українців, які, рятуючи життя, знайшли прихисток у нашій громаді. Дякую кожному освітянину, медику, підприємцю, сільгоспвиробнику, працівникам комунальних служб, тим, хто тут в тилу, допомагав своєю працею та внесками на армію, а також кожному маленькому дунаївчанину, який збирав кошти та своїми щирими малюнками підіймав бойовий дух наших Захисників.  З перших днів повномасштабної війни наша громада стала надійним та міцним тилом. Практично кожен куточок перетворився на пункт допомоги. Надважливим завданням для нас усіх стала підтримка й всебічна допомога нашим воїнам. Ми підтримуємо зв’язок та  регулярно відправляємо нашим військовим необхідні речі:  дрони, рації, бронежилети, плитоноски, розвантажувальні жилети, каски, ліхтарі, спальні мішки, турнікети, рюкзаки, військові форми, термобілизну, тактичні рукавиці, медикаменти, засоби особистої гігієни, генератори, бензопили, тонни продуктів харчування та багато іншого.
Загалом здійснено більше 220 виїздів та відправлено понад 150 тонн гуманітарного вантажу.
Було прийнято рішення відкрити спеціальний казначейський рахунок, на який надходили благодійні грошові внески від юридичних та фізичних осіб з метою фінансування заходів для спротиву військовій агресії росії. Загальна сума їх складає понад 819  тисяч гривень. За ці кошти нам вдалося закупити і передати багато необхідного, а саме: військову амуніцію, пально-мастильні матеріали, господарські товари, інструменти та санітарно-гігієнічні товари, а також запасні частини для автомобілів.
За рахунок економії по заробітній платі працівників міської ради 500 тисяч  гривень перераховано на спеціальний рахунок Кабінету Міністрів України для фінансування Збройних сил України.
Також завдяки щомісячним добровільним внескам у вигляді одноденного заробітку працівниками міської ради, закладів освіти та медицини, комунальних підприємств, установ та організацій громади придбано 17 автомобілів та багато інших речей, яких щоденно потребують наші Захисники на загальну суму 1 мільйон 600 тисяч гривень.
Відповідно до чинного законодавства України в умовах правового режиму воєнного стану в комунальних підприємствах, установах, організаціях, фермерських господарствах і ТОВ нашої громади було вилучено 26 одиниць техніки на потреби Збройних сил України.
— Через збройну агресію росії громадяни України змушені були покидати свої домівки і шукати прихисток в інших регіонах. Скільки внутрішньо переміщених осіб прибуло на Дунаєвеччину?
— За період повномасштабного вторгнення країни-агресора наша громада прихистила більше 10 000 вимушених переселенців, з яких наразі тут проживає 2 170 осіб.
Дунаєвецька міська рада залучилась підтримкою різних благодійних фондів та продовжує взаємодіяти з усіма організаціями, структурами та іноземними інстанціями, задля забезпечення першочергових потреб ВПО, а саме: одягом, гігієнічними, продуктовими та овочевими наборами. Для надання підтримки внутрішньо переміщеним особам, а саме облаштування приміщень для проживання з міського бюджету було спрямовано 549 тисяч гривень для придбання будівельних матеріалів, побутової техніки, обладнання для ванних кімнат та здійснення ремонтних робіт та за 400 тисяч гривень придбано твердопаливний котел.
— Напевно, як і по всій Україні, заклади освіти, культури та інші потрібно було швидко перелаштовувати у волонтерські пункти. Як було у вас?
— Варто зазначити, що в громаді функціонує 25 закладів дошкільної освіти, 20 закладів загальної середньої освіти і 2 заклади позашкільної освіти. В дошкільній освіті працює 57 вікових груп, в яких виховується 1042 дитини віком від 2 до 6 років. В закладах загальної середньої освіти навчається 3849 учнів. У 103 групах позашкілля громади займаються 1365 учнів.
Тож із лютого 2022 року навчальні заклади громади стали пунктами посильної волонтерської допомоги. Абсолютно всі види волонтерської роботи, які тільки можна робити, школи громади виконували. Наші освітяни готували їжу для військових, плели сітки, проводили благодійні акції. Це була потужна частина нашої роботи. Поряд із цим навчали дітей та забезпечували належним чином освітній процес. І вже починаючи з травня, навчальні заклади розпочали підготовку до нового навчального року.
— Однак, крім підготовки до офлайн-навчання і «Сади Перемоги» ростили?
— Так, дійсно, важливою для нас навесні стала участь у Всеукраїнському проєкті «Сади Перемоги» — це вирощення овочів для забезпечення першочергових потреб ЗСУ та для належної роботи харчоблоків з 1 вересня. Ми залучили усі пришкільні ділянки навчальних закладів та вільні ділянки, які не були в обробітку людей, загальною площею 9 гектарів. Частину вирощеної продукції  переробили та відправили на потреби ЗСУ.
Для організації навчання за очною формою з 1 вересня спершу мали визначити місця для облаштування найпростіших укриттів, оскільки не у всіх закладах була можливість облаштувати укриття у власних приміщеннях. З міського бюджету на виконання цих робіт використано 425 тисяч гривень та майже 500 тисяч гривень спонсорських коштів. У кінцевому результаті всі заклади освіти громади працюють очно.
Викликом під час підготовки до навчального року постала і організація підвезення. Із 17 одиниць парку шкільних автобусів, 4 вилучено на потреби ЗСУ. Підвозу в громаді потребують понад 820 дітей до 15 закладів загальної середньої освіти.
Управлінням освіти проведено великий об’єм прорахунків та розроблено внутрішні зміни до маршрутів руху шкільних автобусів, щоб забезпечити підвіз такої кількості учасників освітнього процесу. В цьому році за кошти місцевого бюджету планується закупити три шкільні автобуси.
Загалом у 2022-му з метою раціонального використання енергоносіїв та економічно-ефективного енергозабезпечення закладів освіти за кошти місцевого бюджету в сумі  4 мільйони 552 тисячі гривень проведено роботи в багатьох закладах освіти громади.
— І, вочевидь,  про медичну сферу не забули?
— Звісно, не залишили поза увагою і медицину. Первинна ланка — комунальне некомерційне підприємство «Дунаєвецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Дунаєвецької міської ради, до складу якого входить 10 амбулаторій загальної практики сімейної медицини.
Пріоритетним напрямом центру в охороні здоров’я для жителів нашої громади у 2022 році було і залишається — забезпечення надання населенню якісної і доступної первинної медичної допомоги. Так, у 2022 році до центру звернулося 124 940 пацієнтів з приводу надання медичної допомоги, в тому числі 1 279 внутрішньо переміщених осіб. Незважаючи на воєнний стан, пацієнти центру продовжували у 2022 році отримувати безкоштовні ліки і засоби медичного призначення.
У 2022 році матеріально-технічна база центру також покращилася за рахунок гуманітарної допомоги: отримано три холодильні камери для зберігання імунобіологічних препаратів на суму 156 тисяч гривень.
Вторинка — комунальне некомерційне підприємство Дунаєвецької міської ради «Дунаєвецька багатопрофільна лікарня». У 2022 році за кошти міського бюджету ми придбали 2 генератори для пологового та терапевтичного відділення та генератор потужністю 50 кВт. для забезпечення безперебійного теплопостачання, 6 інфузійних насосів,
3 монітори пацієнта, пристрій неонатальний для фототерапії, а також провели ремонтні роботи в медичних закладах.
 За кошти, отримані за програмою медичних гарантій від Національної служби здоров’я України, придбано обладнання на суму 801,9 тисячі гривень,  спеціального фонду — обладнання на суму 1 мільйон 98 тисяч гривень, також  отримано благодійної допомоги (обладнання) на суму 6034,6 тисячі гривень.
— Веліно Владиславівно, у цей складний час люди потребують і соціального захисту. Розкажіть, що зроблено в цьому напрямі.
— Ясна річ, вживаються заходи і щодо соціального забезпечення  громадян. Так, у 2022 році з коштів бюджету Дунаєвецької міської громади виділено 1034,5 тисячі гривень одноразової матеріальної допомоги особам, які зареєстровані та проживають на території Дунаєвецької міської ради.
Проведено виплату компенсації 29 фізичним особам, які надають послуги з догляду на непрофесійній основі на суму 332,6 тисячі гривень.
— Напевно, й про благоустрій дбали?
— У 2022 році проведено роботи з утримання вулично-дорожньої мережі в місті, а саме: роботи з грейдерування та відновлення профілю щебеневого покриття на понад 25 тисяч метрів квадратних, здійснений поточний ремонт асфальтобетонного покриття 1 718 метрів квадратних.
По населених пунктах територіальної громади проведено поточний ремонт доріг з грейдерування та відновлення профілю щебеневого покриття 213 тисяч метрів квадратних.
Профінансовано виготовлення проєктно-кошторисної документації по проєкту «Капітальний ремонт вулично-шляхової мережі вулиці Шевченка в Дунаївцях. Комунальним підприємством «Міськводоканал» у звітному періоді було реалізовано повний перелік робіт, а саме: замінено та прокладено нові водопровідні мережі,  надано послуги фізичним та юридичним особам на суму  382 тисячі  гривень,   проведено поточні ремонти на водонасосних та каналізаційно-насосних станціях та багато іншого. Крім того, за кошти місцевого бюджету придбано автомобіль для бригади аварійно-відновлюваних робіт на суму —  понад 570 тисяч гривень, побудовано свердловину в мікрорайоні «Військове містечко» для забезпечення питною водою жителів у разі довготривалого відключення електроенергії, придбано бензиновий генератор 2,5 кВт; отримано в рахунок благодійної допомоги генератор потужністю 7,5 кВт.
За звітний період закуплено дві сирени повітряної тривоги та систему інформування про загрозу повітряної тривоги з метою забезпечення оповіщення населення міста про повітряну небезпеку.
— Пані Веліно, безперечно, основним фінансовим показником роботи громади є  виконання бюджету. Як впоралися?
— Загальна сума надходжень до бюджету Дунаєвецької міської територіальної громади за 2022 рік — 318 505,4 тисячі гривень.
Доходів загального фонду разом з трансфертами отримано 301 428,0 тисячі  гривень, що становить 103% до річних планових призначень.
З державного та обласного бюджетів, а також з бюджетів інших територіальних громад надійшло 125 683,7 тисячі гривень трансфертів.
Видаткова частина бюджету виконана в сумі 298 326,7 тисячі гривень. В першу чергу забезпечувалися видатки на захищені статті, в тому числі на заробітну плату, оплату за енергоносії, продукти харчування, медикаменти, трансферти населенню та ін. Вперше за час існування громади з бюджету фінансувалися заходи з територіальної оборони — це, зокрема, видатки на облаштування пунктів незламності, придбання генераторів та пально-мастильних матеріалів до них та інше.
— Чи розширилася підприємницька діяльність на території громади за рахунок релокації?
— З метою залучення інвестицій та сприяння релокації підприємств з регіонів, що постраждали від війни, на територію нашої громади, на сайті міської ради у квітні 2022 року розроблений розділ «Інвестору», де розміщено інвестиційний профіль громади, який містить перелік інвестиційних пропозицій вільних виробничих площ для розміщення підприємств, а також карту громади, на якій нанесені вказані об’єкти та їх короткий опис. Громада долучилась до порталу релокації бізнесу «Рестарт бізнес ін юа.», що був створений для Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). На порталі розмістили 8 пропозицій для інвесторів. Підключились до телеграм-каналу Хмельницької ОВА з релокації підприємств з територій, що постраждали внаслідок воєнної агресії російської федерації. Проводиться моніторинг заявок каналу та надаються пропозиції щодо розміщення вказаних підприємств на вільних виробничих площах Дунаєвецької громади. Завдяки вищезазначеним заходам на територію громади перемістилось чотири підприємства.
— Уся країна відчула наслідки енергетичної кризи через масовані атаки ворога. Як стоїть Дунаєвеччина на варті енергетичної безпеки?
— «Енергоефективність як основа енергетичної безпеки громади» — цей вислів  набув нового значення від 24 лютого 2022 року! Масовані обстріли енергетичної інфраструктури України збройними силами росії змусили шукати незалежні і досить надійні джерела відновлювальної енергії.   Дунаєвецька міська рада вбачає, що одним з варіантів вирішення питання живлення електроенергією водозабору «Бобова криниця» та сталого забезпечення містян водою є будівництво наземної мережевої фотоелектричної станції для заміщення власного споживання електроенергії комунального підприємства Дунаєвецької міської ради «Міськводоканал». Проєкт загальною вартістю майже п’ять мільйонів гривень пройшов попередній відбір у грантовому конкурсі NetZeroCities, що фінансується за рахунок програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».  На сьогодні заявка на етапі оцінювання незалежними експертами. Очікуємо на позитивний результат.
Україна переживає скрутні часи. Плани країни-терориста незмінні: залишити нас без світла та тепла. З огляду на ці обставини ми розгорнули в місті «Пункти незламності», які стали острівцем безпеки, стабільності, тепла та нашої єдності. Станом на кінець грудня їх працює п’ять. Деякі функціонують цілодобово і є безкоштовними для осіб, які потребують  тимчасового перебування.
— І на завершення нашої розмови, Веліно Владиславівно, що би Ви побажали жителям краю?
— Звичайно, якнайшвидшої Перемоги та миру в нашій рідній Україні, бо цього нині ми прагнено найбільше. А ще закликаю кожного жителя нашої громади —  не будьте байдужими, допомагайте та підтримуйте одне одного!
Життя не стоїть на місці, тож маємо рухатися вперед, працюючи в тилу, щоб підтримати наших воїнів — мужніх Героїв, які щосекундно борються з ворогом, віддаючи свої життя. І далі наполегливо працюємо на результат! І щодня пам’ятаймо, що життям і можливістю працювати ми завдячуємо нашим Захисникам і Захисницям! Чекаємо всіх вдома з Перемогою!