Очолює координаційну раду міський голова Олександр Симчишин. На початку роботи до присутніх звернувся заступник міського голови та голови ради з питань ВПО Михайло Кривак.

Михайло Михайлович висловив переконання, що діяльність цього органу буде корисною для людей, які знайшли прихисток в Хмельницькому. Також він відмітив, що під час особистого спілкування, багато з них відмічає, що місто гарне та викликає бажання залишитися.
За даними Єдиної інформаційної бази даних внутрішньо переміщених осіб станом на 18 квітня 2023 року у Хмельницькій громаді обліковано 37200 осіб. Кількість одержувачів допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам станом на 1 квітня складає 16505, нарахована сума допомоги з початку року 221250,8 тис. грн.
Учасники розглянули питання інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя Хмельницької міської територіальної громади в соціальній, медичній та освітній сферах, із використанням інструментів місцевої демократії в частині забезпечення базових потреб соціального спрямування, зокрема у продуктах харчування, засобах гігієни, наданні соціальної підтримки та соціальних послуг, гуманітарної допомоги, соціальної адаптації у підвідомчих установах тощо.
Окремо наголосили на важливості надання медичних послуг в рамках програми медичних гарантій, незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування пацієнта та проблематику медичного супроводу внутрішньо переміщених осіб.
Акцентували увагу на освітньому процесі в Хмельницькій громаді. Станом на сьогодні 1594 дитини з числа внутрішньо переміщених осіб навчаються у закладах середньої освіти, 684 дитини у закладах дошкільної освіти, а також 68 учнів у професійно-технічних училищах. Питання дистанційного навчання потребує окремої уваги. В ході спілкування було запропоновано шляхи подолання бар’єрів та реалізація їх в життя щодо повернення дітей у офлайн режим навчання.
«Ми чекаємо від вас ініціатив, конкретики та готові до активної співпраці та комунікації. У вас є знання, навички, бажання. Давайте ці показники ми переведемо в якісну роботу. Ми готові співпрацювати з міжнародними донорами, різними організаціями, але це результат великої праці та зусиль відповідних людей», - зазначила керуючий справами виконавчого комітету Юлій Сабій.
Присутні відзначили важливість роботи координаційної ради для подальшої інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Хмельницькій громаді.