Президент України Володимиром Зеленським 21 квітня 2023 року підписав Закон № 7616 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури». 

«Цей євроінтеграційний документ спрямований на створення сприятливих умов ведення рибного бізнесу в Україні, і є надзвичайно важливим для системного реформування рибного господарства. Він дасть змогу докорінно змінити ситуацію в галузі та стане поштовхом для її розвитку. Ми не зупиняємося на досягнутому та наразі працюємо над цілим пакетом законодавчих реформ, що дозволять покращити становище українського рибного господарства вже сьогодні», зазначає т.в.о. голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Нагадуємо, Закон України № 7616 покликаний запровадити інноваційні методи державного управління та сучасні механізми цифровізації галузі рибного господарства шляхом:

  • створення Єдиної державної електронної системи управління галуззю;
  • запровадження самого механізму декларування права на рибальство в електронній формі;
  • створення передумов для простежуваності походження водних біоресурсів;
  • забезпечення всіх без виключення риболовних суден засобами дистанційного контролю;
  • уніфікації всіх видів спецвикористання водних біоресурсів для наукових цілей;
  • встановлення законодавчих вимог до рибоприймальних пунктів, як вагомого важелю для обліку виловлених водних біоресурсів і продукції з них
  • врегулювання орендних правовідносин та спрощення процедури надання в оренду гідротехнічних споруд для здійснення аквакультури тощо.

«Законопроект розроблявся для максимального врахування побажань всіх гравців ринку, а також гармонізації законодавства України із нормативною базою країн ЄС. Вдячний всім, хто долучився до напрацювання цього основоположного документа. Впевнений, що вже цьогоріч галузь відчує перші позитивні зміни від його реалізації», — додав т.в.о. голови Держрибагентства Ігор Клименок.