26 травня в Хмельницькій обласній військовій адміністрації відбулося спілкування із представниками Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців та Кластеру з питань житла та непродовольчих товарів. Зустріч відбулася під керівництвом першого заступника начальника ОВА Cер­гія Тю­рі­на спільно із представниками Агенції регіонального розвитку Хмельницької області та представниками сфери гуманітарного забезпечення області.

Розпочинаючи спілкування, Сергій Тюрін зауважив, що співпраця із УВКБ ООН впродовж усього періоду війни неодноразово допомагала Хмельниччині утримувати високу планку серед регіонів України у сфері підтримки постраждалим від війни, допомагаючи їм з усім необхідним та забезпечуючи високий рівень благополуччя. Також відчутною виявилася допомога, надана для ліквідації наслідків ворожої атаки на об’єкт критичної інфраструктури у Хмельницькому районі 13 травня. Організація разом із виконавчими партнерами допомогла в найкоротші терміни надати власникам пошкоджених будинків матеріали, необхідні для первинного відновлення осель. Також було проведено психологічні кризові консультації для постраждалого населення.
В свою чергу, Голова Саб-офісу Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Вінниці Мішель Альфаро підкреслила, що наразі організація розпочала закупівлю додаткових будівельних матеріалів, окрім того визначене підприємство, яке може залучатися до заміни пошкоджених вікон в будинках, які постраждали від вищезазначеної події. Також для детального аналізу потреб та оцінки ситуації будуть залучені фахівці, які в координації з ОВА та постраждалими територіальними громадами розглянуть проведення робіт з відновлення пошкоджених об’єктів.
В ході зустрічі учасники обговорили актуальні питання гуманітарної підтримки та потреб внутрішньо переміщених та постраждалих від конфлікту осіб в області. Відтак, цей захід допоможе представникам УВКБ ООН та Кластеру краще зрозуміти потреби регіону та виклики, пов’язані з наданням допомоги ВПО та постраждалим внаслідок російської військової агресії.