Щоразу, коли починається повітряна тривога, намагаюся уявити, про що думають пілоти отих Ту-95мс, які несуть на бортах смерть для українців? Коли піднімають бомбардувальники в повітря, коли через кілька годин підлітають до «рубежів пусків» і натискають на кнопки, випускаючи ракети. По мирних жителях, жінках і дітях. Можливо, навіть по своїх знайомих і родичах. Намагаюся і все одно не можу уявити. Як спиться їм після цих смертоносних польотів? З яким серцем обіймають своїх дітей?
Та особливо цинічними й нелюдськими є обстріли людей, які намагаються нині евакуюватися з тимчасово окупованого лівого берега Дніпра, що підтоплений після вибуху на Каховській ГЕС. Росіяни просто стріляють у спини цивільним. Люди гинуть, чимало поранено, їм надається медична допомога в Херсоні.

У той же час на правому березі Херсона українці рятують братів наших менших — котів, собак, кіз, телят. Соцмережі переповнені щемкими кадрами відео цього порятунку. Так само зворушує бажання українців з інших регіонів нашої держави допомогти постраждалим. Безкоштовно пропонують житло, автотранспорт для перевезення тощо.
Підрив Каховськоі ГЕС, який стався 6 червня, спричинив величезну екологічну катастрофу. Підтоплено близько 80 населених пунктів. Знищення греблі гідростанції є воєнним злочином, адже за міжнародним законодавством руйнування гребель прямо заборонено. Злочин видається ще більшим від того, що наша ГЕС була абсолютно мирним обʼєктом.
Наслідки цього злочину ми відчуємо згодом. За попередніми підрахунками, водним ресурсам України завдано збитків на мільярди гривень. Кардинально може змінитися клімат регіону — все може перетворитися в пустелю. Звісно, про щедрі врожаї знаменитих херсонських овочів та фруктів, хліба доведеться забути.
Та найбільша трагедія в тому, що страждають мирні українці. Точна кількість загиблих поки що невідома. Але ж скільки зруйновано будинків, пошкоджено іншого майна!
Прикро вражає реакція окремих міжнародних організацій. Президент Володимир Зеленський зазначив, що шокований реакцією ООН та Червоного Хреста на підрив гідроелектростанції росіянами. Вони ніяк не відреагували на наш запит про допомогу. Хоча український уряд ще 7 червня звернувся до цих організацій за допомогою з евакуації людей. В інтервʼю німецькому виданню Bild Президент сказав: «Але ж ООН і Червоний Хрест повинні бути першими, хто рятує життя. Це те, для чого ці структури були створені»,
В ООН пояснили, що не можуть надавати допомогу потерпілим у звʼязку з тим, що росія відмовляє їм у доступі на окуповану територію. Втім та ж ООН замість оперативної реакції не забула 6 червня, коли росіяни підірвали ГЕС, нагадати про відзначення дня російської мови.
Одна з причин руйнування ворогом Каховської ГЕС — бажання за будь-яку ціну стримати початок контрнаступу ЗСУ. Однак росіяни прорахувалися. Ба, більше, чимало з них і самі загинули від водяної лави. А контрнаступальні дії в Україні вже розпочалися. Про це, власне, і сказав Володимир Зеленський ще минулого тижня на спільній з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо пресконференції у Києві.
Як повідомляють у Міністерстві оборони України, за минулий тиждень ЗСУ визволили сім населених пунктів. На Бахмутському напрямку взято під контроль 16 квадратних кілометрів. На Бердянському напрямку — 3 квадратних кілометри. За добу наші воїни просуваються на 200-500 метрів. Бої важкі, криваві. Суцільні мінні поля, шквальні обстріли. Рашисти не віддають без бою жодного метра окупованої землі. Ми втрачаємо техніку. Ми, що найстрашніше, втрачаємо захисників. Тому повсякчас памʼятаймо про ціну нашої Перемоги. Будьмо гідними наших Героїв, згуртованими і єдиними.
Тим часом депутат Київради Леонід Ємець, який очолив тимчасову контрольну комісію з перевірки використання бюджетних коштів для облаштування укриттів, на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що в укриття одного з навчальних закладів у Дніпровському районі столиці придбано електричну сковорідку за …725 тисяч гривень. А також — конвекційну піч майже за 475 тисяч гривень та овочерізки по 130 тисяч гривень. Це, певно, для того, щоб під час повітряної тривоги вишукані обіди для присутніх готувати? У той час, коли інші українці сидять на ковдрах у сирих підвалах, а військові своєю кровʼю зрошують нашу землю, хтось надумав приємно проводити час в укриттях? Невже совість втратили зовсім?
Це, власне, майже так само, коли після підриву Каховської ГЕС у Кривому Розі люди почали активно розкуповувати воду, ціна на неї враз стрімко піднялася. Як вам бажання заробити на біді?
Та насамкінець, все ж таки, про величність українського духу, який, попри все, переможе.
Після руйнування греблі на Каховській ГЕС на дні водосховища, коли витекла вся вода, постало місце сили нашої — Великий Луг. Саме цю сакральну місцевість, 400 квадратних кілометрів, затопила під час будівництва гідроелектростанції радянська влада. Усе пішло під воду — села та хутори, родючі поля, церкви, цвинтарі. Потопили, сподіваючись, що забудуть. І майже забули. Бо чи багато хто з нас знає, що таке Великий Луг? А саме тут у другій половині XV століття зародилося Запорозьке козацтво. Недарма в давнину казали: «Січ — мати, а Великий Луг — батько».
Виходить, що окупанти своїми руками звільнили наш козацький дух. Символічно, що сталося це у важкий і трагічний період української історії. Символічно, бо це означає, що Україна жива. Україна бореться. Україна — житиме.