Миротворцями у війні росії проти України виступали Китай, Індонезія, Ватикан. Та в основному їхні пропозиції носили декларативний характер, не містили ніякої конкретики або лише зводилися до припинення вогню й закликів сісти за стіл переговорів. Це було на руку тільки агресору, який, зализавши рани після розгрому під Києвом і на Харківщині, почав перегруповуватися, підтягувати резерви, щоб вдарити з новою силою. Зрозуміло, запропоновані так звані мирні ініціативи не знайшли нашої підтримки, бо не вказували реальний шлях для закінчення війни.

І ось новий десант миротворців у складі семи керівників африканських країн спочатку висадився в Києві, а згодом і в російському санкт-петербурзі. Це безпрецедентний випадок, коли африканські лідери виявили таку дипломатичну активність на іншому континенті.
Що ж гості запропонували? Пісня стара, за винятком деяких нюансів (обміняти всіх полонених на всіх; повернути вивезених агресором українських дітей). Африканці закликали воюючі сторони до мирних переговорів. Президент Володимир Зеленський розкритикував риторику африканських лідерів, які називають війну росії проти України «конфліктом» чи «кризою». Його також здивувало, що представники країн Африки наголошували на власних кризах, при цьому ні пари з вуст про війну в Україні: постійні російські ракетні та артилерійські обстріли, загибель цивільних та військових, екоцид. Своєю чергою брехун путін, виправдовуючись за розпочату ним агресію, запевнив африканців, що його логіка війни бездоганна й відповідає статуту ООН. При цьому він не продемонстрував жодного наміру брати участь у будь-якому мирному процесі, лише лицемірно заявив про готовність вести переговори про врегулювання війни.
Щодо справжньої мети візитів африканців, то вона очевидна: головним для лідерів цього континенту було отримати гарантії на постачання українського зерна та російських добрив для власного агросектору. Адже очевидно, що без нашого збіжжя в бідних країнах (а їх на африканському континенті більшість!) може настати голод.
Аналітики й політики вважають, що у мирній частині візитів африканців стався повний провал. Однак з Африкою, де проживає майже 1,4 мільярда людей, нам треба розширювати відносини. Україні це вигідно, бо експортує на континент у кілька разів більше продукції, ніж ввозить до себе. Завдяки розширенню ринку збуту валютні надходження держави значно зростуть. Отож нам треба боротися за цей ринок, де домінують Захід і росія. На цьому наголошує Володимир Зеленський, який поставив таке завдання перед нашими дипломатами.
Та найбільше Україні зараз болить війна. Ми з надією дивимося на рідну армію, яка почала давно очікуваний контрнаступ. Вже звільнено чимало населених пунктів на півдні та сході держави й натиск триває. Правда, просування військ сповільнюють суцільне мінування ворогом захоплених територій і його засоби радіоелектронної боротьби, які заважають використовувати високоточні боєприпаси, керовані за GPS-координатами. Будьмо терплячими. Не всі карти наше військове командування розкриває. Із стратегічних міркувань воно поки залучає до бойових дій лише частину підготовлених з допомогою західних партнерів бронетанкових та інших бригад, щоб потім обрушитися на ворога в єдиному пориві й викинути його з української землі.
Аби контрнаступ не зупинився, днями вісім держав на черговому засіданні Контактної групи з оборони України в німецькому Рамштайні оголосили про новий багатомільярдний у доларовому еквіваленті пакет допомоги нашому війську. Сотні ракет для протиповітряної оборони, танки й артилерійські системи, багато зенітно-ракетних комплексів малої та середньої дальності, інше озброєння вже в дорозі, отож скоро будуть на фронті. Завдяки поповненню кількості зазначених комплексів також ефективно захищатимемо небо над нашими містами.
Ми й власними силами посилюємо міць ЗСУ. Активніше запрацювали вітчизняні підприємства оборонного комплексу. Міністерство цифрової трансформації розпочало підготовку ще десяти тисяч операторів для керування безпілотними літальними апаратами розвідувального типу й бомберами, які відіграють велику роль у війні. Все складається не на користь агресора, але він, знаючи про це і неминучу поразку, продовжує напускати туману, лякає світ високоточною зброєю, якщо допомога Україні не припиниться.
Неадекватність кремлівських правителів підкреслює ще один факт: російська центральна виборча комісія призначила на 10 вересня «вибори» депутатів законодавчих зборів і представницьких органів муніципальних утворень росії на окупованих територіях чотирьох українських областей. Точно з глузду з’їхали!
А тепер про хороші новини, які свідчать про безперервну підтримку нашої держави. Так, Єврокомісія виділить Україні на найближчі чотири роки 50 мільярдів євро. США фактично щомісяця теж надають значні фінансові ресурси на оборону й першочергові потреби нашої держави. Вчора в Лондоні розпочалася міжнародна конференція з відбудови України, в якій беруть участь високопосадовці понад шістдесяти країн.
Визначайся і ти, Африко!