«Трагікомедія останніх днів красномовно пояснює лідерам інших країн, чому Україна не вбачає за можливе сьогодні вести переговори з путінською росією. Просте питання: а з ким там можна щось говорити, якщо в головного суб’єкта влада буквально вислизає з рук, як пісок, а об стратегічне військове командування витирають ноги всі, кому не лінь? Цій банді вже недовго існувати», – прокоментував радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк результати заколоту очільника пвк «вагнер» пригожина.

Як відомо, надвечір минулої п’ятниці пригожин звинуватив російську регулярну армію в артилерійському ударі по тилових таборах групи вагнера. Поклавши провину за обстріл особисто на міністра оборони рф шойгу, він заявив про «марш справедливості» на москву. Наступного дня бунтівники захопили ростов-на-дону, частину воронежа і просунулися до москви на відстань майже 200 кілометрів. Та увечері 24 серпня пригожин раптово заявив, що припиняє заколот. Стало відомо про домовленості з кремлем, і що заколотників не переслідуватимуть, а сам пригожин зможе безперешкодно втекти до білорусі.
Та чи не розіграний це спектакль? Колишній заступник начальника Генерального штабу Війська Польського генерал Леон Коморницький припустив, що «дії пригожина були під контролем путіна і розмінною монетою в перемовинах з лукашенком, який відмовляється вводити свої війська в Україну. Похід на москву зімітували. Перекидання групи «вагнера» на території білорусі становить загрозу для північної та західної України», – заявив генерал. Аналітики вбачають у цій ситуації певні меседжі для російської аудиторії. Насамперед – це підвищення потреби в путіні, адже розігрується загроза внутрішнього конфлікту, який він зможе зупинити. Крім того, відбувається тестування протестного потенціалу суспільства і реальних вогнищ спротиву. Ну, а українцям хочуть донести, що є хороші та погані росіяни. І що навіть погані можуть ставати хорошими. Також ми мали би повірити, що в росії відбуваються масштабні неконтрольовані процеси, і припинити мобілізацію в Україні.
Реальні пригожини все ж будуть, але пізніше. Коли росія справді почне валитися, – адже війна проти України руйнує її військову міць і все більше розхитує її політичну систему. Щоправда, як реагуватимуть на це орки, що служать дияволу в подобі путіна, важко передбачити. Допоки вони готові на все, щоб зупинити український контрнаступ. Після підриву греблі Каховської ГЕС їх порівняли із мавпою, що має в руці гранату. Така характеристика лише утверджується після інформації про мінування рашистами Запорізької АЕС.
Станція була окупована російськими військами на початку березня 2022 року. Тоді ж чотири блоки були поступово зупинені, а ще два працювали до вересня минулого року. Зараз п’ять блоків – у холодній зупинці, а один – у так званій гарячій зупинці, нерозхолоджений. Через руйнацію греблі почало міліти Каховське водосховище, водою якого наповнюється ставок-охолоджувач атомної станції. Запорізька АЕС може стати епіцентром нової біди. «Достатньо підірвати шандору (перемичку) в ставку-охолоджувачу, щоб вся вода – а це 147 мільйонів кубічних метрів – витекла, і тоді не буде води для охолодження ядерного палива в активній зоні реакторів», – пояснює незалежна експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна. Окрім того, на ЗАЕС є понад 100 залізобетонних контейнерів на відкритому просторі з відпрацьованим паливом, і влучання під час обстрілу або підрив теж матиме небезпечні наслідки.
Україна – країна Чорнобиля і все, що пов’язане з ядерною небезпекою, дуже резонує в суспільстві. Та спеціалісти звертають увагу, що Запорізька АЕС – все-таки не Чорнобиль. По-перше, під час аварії на ЧАЕС її реактор №4 працював на повну потужність, а на ЗАЕС – реактори в зупинці. На Чорнобилі в реакторі було 192 тонни урану, на ЗАЕС – 66 тонн. Найголовніша відмінність – це самі реактори: в Чорнобилі – типу РБМК, а на ЗАЕС – новішого типу – ВВЕР. Всі реактори ВВЕР сховані в герметичну оболонку з напруженого залізобетону товщиною півтора метра. На ЧАЕС такого не було. Ця оболонка (конфайнмент) може навіть втримати падіння невеликого літака, а також витримає внутрішній вибух і може втримати структуру від викиду радіоактивних матеріалів, розповів голова громадської ради Держінспекції ядерного регулювання України Олексій Толкачев.
Та якщо рашистські мавпи з гранатами раптом почали б масоване бомбардування конфайнменту надпотужними бомбами, якщо їм вдалося б ще й зруйнувати корпус самого реактора, то це вже буде не лише українська катастрофа, зауважують фахівці. 70 відсотків радіації після аварії на Чорнобилі вітер поніс на білорусь. А в цьому випадку і сама росія, і окуповані території сходу та півдня опиняться в зоні ураження. А ще – Молдова, Румунія, Туреччина, інші країни, які не повинні бути просто спостерігачами.
Допоки ж Центр ядерної і радіаційної безпеки переведений на цілодобове чергування і відстежує ситуацію. МОЗ дає рекомендації на випадок катастрофи і застерігає, що йодид калію токсичний для організму та «не працює» наперед. Тому йодна профілактика потрібна лише у випадку аварії. В Україні також розгорнули штаби на випадок теракту на Запорізькій АЕС.
Тим часом у Верховній Раді України зареєстрували проєкт постанови про визнання білорусі державою-агресором і про розрив дипломатичних відносин. Останньою краплею до цього кроку стала згода режиму лукашенка про розміщення на території білорусі російської тактичної ядерної зброї.
А в Сенаті Сполучених Штатів зареєстрували проєкт резолюції про те, що якщо росія використає ядерну зброю в Україні, щоб спробувати зупинити контрнаступ ЗСУ, то таку атаку НАТО вважатиме нападом на самий Північноатлантичний альянс. Але, щоб рашистські мавпи з гранатами не застосували ядерну зброю, докласти зусиль і зробити максимум можливого для цього повинні всі тверезомислячі країни світу.