Експерти стверджують, що звитяги й подвиги, які звершують нині на полі бою Збройні сили України, в майбутньому ввійдуть до підручників з воєнного мистецтва. У цьому, власне, ніхто й не сумнівається, адже козацькою відвагою та бойовою майстерністю українських воїнів воістину можна захоплюватися. Наші захисники — справжні Герої. І дуже хочеться, щоб вони повернулися після війни додому живими. Надто висока ціна боротьби за нашу свободу. Україна вмивається кров’ю.

Контрнаступ, який триває нині, це — важкі бої. Тому надзвичайно боляче чути деякі зауваження, що, мовляв, наступ ЗСУ, якого так довго всі чекали, розвивається повільно.
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв’ю The Washington Post сказав: його дратують коментарі про те, що контрнаступ на східному й південному напрямках відбувається повільніше, ніж очікувалося.
Залужний зазначив, що Збройні сили щодня просуваються вперед, навіть якщо це лише 500 метрів. Він наголосив: це не шоу, за яким спостерігає весь світ, на яке роблять ставки чи щось подібне. Кожен день, кожен метр дається кров’ю.
Валерій Залужний розчарований тим, що від України очікують швидкого звільнення територій, однак обіцяних літаків F-16 нам досі не надали. Разом з тим, саме доктрина сил НАТО перед початком наземних операцій вимагає переваги в повітрі. Без цього західні партнери ніколи не розпочинали б наступ.
Взагалі, щоб контрнаступ ЗСУ проходив швидше, потрібно більше зброї і боєприпасів. Українські війська повинні використовувати принаймні таку ж кількість артилерійських снарядів, як і ворог, але іноді мають їх у десять разів менше. 
Що стосується постачання зброї, то Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю іспанським журналістам наголосив: якби в нас сьогодні була артилерія у потрібній кількості, то процеси на полі бою йшли б набагато швидше. На цій зустрічі Володимир Зеленський зазначив, що НАТО без України — не НАТО.
Менш ніж за тиждень, 11-12 липня, у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Ми сподіваємося, що лідери альянсу зроблять конкретні кроки назустріч нашій державі. Україна подала заявку на членство в НАТО ще 30 вересня 2022 року.
Дещо раніше Володимир Зеленський наголосив: ми розуміємо, що під час повномасштабної війни Україна не може стати частиною НАТО. Втім на саміті у Вільнюсі Україна чекає конкретних дій від партнерів. За словами заступника керівника Офісу Президента Ігоря Жовкви, Володимир Зеленський не поїде на липневий саміт, якщо члени альянсу не подадуть чіткий сигнал щодо процесу вступу України до НАТО. Окрім того, наша держава прагне на саміті у Вільнюсі отримати гарантії безпеки. На той період, поки не стане членом альянсу.
Попри все, Президент Литви Гітанас Науседа сподівається, що глава України Володимир Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюсі. І зазначив, що не треба вагатися у прийнятті сміливіших рішень, інакше режим путіна вирішить, що західні союзники занадто слабкі, їх можна загнати в кут, і вони здадуться.
В інтерв’ю каналу CNN Володимир Зеленський звернувся із проханням до американського президента Джо Байдена запросити Україну до НАТО. Дуже важливо, щоб Україна вже отримала запрошення. Про це повідомив CNN ще до публікації повної версії інтерв’ю.
Володимир Зеленський зазначив: хоча Україна і не зможе вступити до альянсу під час війни, запрошення буде важливим стимулом для українських солдатів.
Отже, за кілька днів побачимо, чи станемо ближче до НАТО хоча б на крок. А поки що триває 498 день російсько-української війни. Наші бійці роблять надможливе. Ідучи по щільно замінованих полях, під шквальним артилерійським вогнем, під прицілом ворожої авіації, ціною власного життя визволяють кожен клаптик рідної землі. Молимо Бога, щоб жертв було якнайменше. Власне, цими сподіваннями й живемо.
У вирі новин промайнуло, що, виявляється, з першого липня скасовано карантин, пов’язаний з COVID-19. Це ніби спогад з іншого життя, після якого ціла вічність минула. Хіба це було з нами? Хіба було проблемою тихенько сидіти вдома і слухняно носити маски?
Тим часом з початку пандемії в Україні зафіксовано понад 5,5 мільйона випадків зараження коронавірусом, 112 тисяч з них — летальні. Тому й тут треба берегтися, пам’ятаючи про небезпеку.
Однак нині найбільший наш ворог — російський агресор. Мусимо вистояти у запеклому бою.