Надзвичайно важливе місце в системі засобів захисту прав, свобод і законних інтересів громадян, ефективної комунікації влади і громади посідає реалізація права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, яке закріплено статтею 40 Конституції України.

Відповідно забезпечення цього конституційного права громадян є одним із важливих пріоритетів у діяльності Хмельницької міської ради, її виконавчих органів, комунальних підприємств та установ.
Відділом роботи із зверненнями громадян, у свою чергу, створено усі необхідні умови для успішної реалізації права мешканців нашої громади на звернення.
Для організації ефективного діалогу керівників міста з жителями громади, у І півріччі 2023 року проведено 15 прямих телефонних ліній «Міська влада відповідає», під час яких порушено 176 питань від мешканців територіальної громади. Усі звернення своєчасно розглянуті, додзвонювачі отримали конкретні відповіді на порушені ними питання.
Під час 19 особистих прийомів громадян, що відбулися у січні-червні, зареєстровано та опрацьовано 254 звернення від мешканців громади. Жодне звернення не залишилося поза увагою керівництва Хмельницької міської ради. Усі заявники отримали обґрунтовані відповіді в терміни, передбачені чинним законодавством.
Ще однією важливою формою діалогу між владою та громадою є функціонування порталу «Електронні петиції». У І півріччі поточного року до Хмельницької міської ради надійшло 8 електронних петицій. З них – 2 петиції набрали менше 500 голосів і розглянуті відповідно до ЗУ «Про звернення громадян» як колективні звернення. 3 петиції відхилено відповідно до Порядку розгляду електронних петицій. На 3 е-петиції триває збір підписів. Результати розгляду усіх петицій висвітлюються (оприлюднюються) на порталі «Петиції» офіційного сайту Хмельницької міської ради.
Велику популярність у хмельничан набуло функціонування порталу «Електронні звернення». Це засвідчують і цифри. За звітний період зареєстровано та опрацьовано 1522 електронних звернення. Така форма співпраці передбачає можливість візуалізувати наявну проблему за допомогою фото чи відео та звернутися до влади для її вирішення, не виходячи з дому. Більшість порушених заявниками питань вирішено позитивно.
Упродовж звітного періоду на адресу керівництва міста надійшло 165 запитів на публічну інформацію. Усі запити своєчасно опрацьовані, запитувачі отримали повні та обґрунтовані відповіді у встановлені чинним законодавством терміни.
Протягом звітного періоду працівниками відділу роботи із зверненнями громадян у 14 виконавчих органах міської ради та комунальних підприємствах здійснено контроль за додержанням вимог чинного законодавства щодо ведення діловодства та роботи зі зверненнями громадян, запитами на отримання публічної інформації. Під час перевірок проведено низку нарад, на яких надано методичну та практичну допомогу з питань покращення роботи із зверненнями громадян, запитами на публічну інформацію та діловодства в зазначених сферах.
Відділом роботи із зверненнями громадян забезпечено систематичний аналіз та узагальнення статистичних даних щодо звернень, які надходять на адресу міської ради.
Протягом звітного періоду зареєстровано та опрацьовано 8662 звернення від громадян.
Позитивно вирішені питання становлять 76,4 % від їх загальної кількості (це 6642 звернення).
Міським головою особисто опрацьовано 5969 звернень, що становить 68,9 % від загальної кількості їх надходження.
Найчастіше у своїх зверненнях громадяни порушують питання соціального захисту. Здебільшого, це: надання матеріальної допомоги на лікування громадян, які гостро її потребують, особам, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів, учасникам бойових дій та бійцям, які безпосередньо приймають участь у бойових діях, членам сімей осіб, які загинули під час виконання бойового завдання, зникли безвісти або ж знаходяться у полоні; надання житла, продуктових наборів і засобів гігієни для ВПО; ремонт квартир та заміна газових приладів, безкоштовного встановлення засобів обліку газу, води, призначення усіх видів державної соціальної допомоги та інші.
З питань житлово-комунального господарства, в основному, порушувалися проблеми обслуговування та утримання будинків і прибудинкових територій, ремонт та асфальтування доріг, знесення та підрізка зелених насаджень, забезпечення тепло-, газо-, водо-, електропостачанням, вилов безпритульних тварин тощо.
Питання земельних відносин, будівництва та архітектури. В основному, це питання щодо надання та приватизації земельних ділянок для індивідуального будівництва, садівництва, городництва та ведення ОСГ, надання дозволів на встановлення металевих гаражів, надання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок та реконструкції приміщень тощо.
Питання поліпшення житлових умов громадян також займають одну із лідируючих позицій. Передусім, це надання тимчасового житла для ВПО, постановка на квартирний облік вимушено переміщених осіб, покращення житлових умов для пільгової категорії населення тощо.
Робота з розгляду порушених у зверненнях актуальних проблемних питань, підвищення відповідальності керівників виконавчих органів, комунальних підприємств та установ за невідкладне реагування на обґрунтовані заяви, пропозиції та скарги будуть і надалі знаходитися на постійному контролі у Хмельницькій міській раді.