Волонтерство – це надійна, добровільна, тилова армія, взаємодія між людьми на різних рівнях для розв’язання проблеми, які виникають в цей нелегкий, воєнний час. Цей шлях обрали для себе мешканці Староостропільської громади, яка є членом Асоціації міст України в Хмельницькій області. Тут, із перших днів повномасштабного вторгнення рф в Україну, допомагають війську і переселенцям, збирають кошти та продукти, організовують благодійні заходи та докладають усіх зусиль, щоб пришвидшити перемогу. Детальніше про це розповів голова Староостропільської сільської ради Юрій Соломін.

Очільник громади із гордістю звітує, що її мешканці вкладають свій час, силу, вміння, створюють можливості для підтримки нашої країни. Місцеві аграрії з перших днів війни адаптувалися та стали активними помічниками у протистоянні ворогу.
«Підприємці забезпечують необхідним: долучаються до підтримки наших захисників, налагоджують умови життя переселенцям, співпрацюють між собою і з нами, долучаються до здачі донорської крові, забезпечують роботою ВПО, беруть участь у різноманітних акціях, ярмарках, проєктах, щоденних колективних трудових справах, проводять зустрічі з громадськими та волонтерськими організаціями зони військових дій. Без перебільшення - це справжні миротворці, які наділені добротою, людяністю, благородством, безкорисливістю», - розповідає Юрій Соломін.
Додає, що від початку повномасштабної війни Староостропільська громада прийняла близько 2 200 внутрішньо переміщених осіб, яких розмістили у приватних будинках.

«Завдяки небайдужим жителям нашої громади переселенці отримували різну допомогу: продукти харчування, одяг, засоби гігієни, предмети побуту та дрова. Відділ соцзахисту надав матеріальні виплати та відновлені державні соціальні виплати особам з інвалідністю, багатодітним та малозабезпеченим сім’ям», - звітує голова сільської ради.
Також велику подяку висловлює благодійним фондам («Рокада», «Збережи Україну», «Карітас», «Руки друзів» та Міжнародній організації «Юнісеф»). Завдяки їм багато переселенців, які знайшли прихисток у громаді, отримали харчові продукти, дитячі суміші і підгузки, посуд, матраци, ковдри, гігієнічні набори, обігрівачі, бойлери, комплекти дитячого одягу, та інше.
Опікуються у громаді і захисниками. Відповідно до Програми територіальної оборони Староостропільської сільської ради на 2022-2024 роки, у 2022 році за кошти місцевого бюджету Староостропільської сільської ради було придбано товарно-матеріальні цінності на загальну суму 482 705 грн. Їх передали для забезпечення потреб батальйону тероборони Хмельницького району (військової частини А 7182). Також з громади спрямували субвенцію в сумі 945 559 грн для покращення матеріально-технічної бази та облаштування об’єктів підрозділів територіальної оборони військової частини А7034, придбали і запасні частини для транспортних засобів військової частини А7182 та оплатили послуги з їх поточного ремонту.
«Передали у військові частини дрони і декілька автомобілів підвищеної прохідності. Частина службового транспорту громади також залучена для потреб тероборони та транспортування гуманітарних вантажів. Деякі працівники вступили до лав ЗСУ і мужньо захищають нашу рідну землю. У цей непростий час важливим є внесок кожного в спільну перемогу, наша сила – в єдності», - наголошує очільник сільради.

З перших днів повномасштабного вторгнення на базі Левківської ЗОШ відкрили пункт обігріву для людей, які були вимушені покинути рідні домівки: забезпечили їх житлом, гарячим харчуванням, надали психологічну підтримку, інформували про шляхи подальшого переміщення. Для цих потреб у закладі вдосконалили санітарно – гігієнічні умови, урізноманітнили ігровий куточок для діток, облаштували місце для паркування автомобілів.
«Усі працівники школи об’єдналися і ефективно працювали для досягнення мети, забезпечивши цілодобове, безперервне чергування, робили свій внесок у перемогу України: допомагали у гуманітарних штабах, плели маскувальні сітки, закупляли амуніцію, готовили харчові продукти висококалорійного та довготривалого зберігання, переробили на готову продукцію сотні кілограмів борошна, тонни м’яса та риби – консервовані тушкованки, котлети, ковбасу, голубці, хліб, налисники, пироги, святкові продовольчі набори (консервація, кава, цигарки, чай, цукор, печиво, цукерки, макарони, крупи, сало)», - ділиться голова громади.
Війна триває... рідну землю розривають окупанти на шматки, які потрібно повернути, відтворити, зібрати, обжити. Освітяни громади, не стоять осторонь в цей важкий, для країни час. З великим безкорисливим бажанням продовжують долучатися до волонтерської діяльності. Вкладають свій час, вміння, сили, створюють можливості для підтримки військових, згуртовують шкільний колектив навколо добрих справ.
«У наших школах пройшло ряд різноманітних, благодійних акцій (збір коштів, ярмарки, конкурси малюнків, виступи, концерти, виставки на підтримку наших захисників та людей, які стали жертвами російських окупантів», - наголошує Юрій Соломін.
У Вишнопільській і Ладигівській гімназіях та Староостропільському ліцеї із березня 2022 року реалізували низку заходів, аби забезпечити необхідним захисників. Діти, батьки та педколективи зібрали кошти на автомобіль, тепловізор, квадрокоптер, зарядну станцію, амуніцію і одяг, передали продукти і засоби гігієни. Також скеровували допомогу у постраждалі громади на Херсонщині.
«Кожна людина, в тилу самовіддано наближає перемогу. Для когось - це одноразова акція, хтось долучається у міру своїх можливостей, а в когось процес поставлений «на конвеєр». Люди у нашій громаді гартувались, об’єднувалися, домовлялися, телефонували один одному, знаходили можливості для підтримки наших захисників. До справи брались люди різних спеціальностей та віку. Хтось виділяв частину свого вільного часу, аби долучитись до такої праці, комусь вдавалось працювати щоденно», - розповідає із вдячністю голова сільської громади.

Увесь час активно трудились і підтримували волонтерський рух громади і працівники закладів культури сільської ради. Співробітники клубних закладів та бібліотек Староостропільської громади займались інформаційною, соціокультурною, волонтерською роботою:

  • облаштування захисних споруд;
  • плетіння маскувальних сіток і кікімор;
  • виготовлення устілок для взуття;
  • виготовлення окопних свічок;
  • збір теплих речей (одяг, взуття) для військових і переселенців;
  • комплектування харчових продуктів, засобів особистої гігієни;
  • збір скляної тари на виготовлення консервації;
  • приготування харчових продуктів, випікання хліба в частини ТРО;
  • надання житла переселенцям;
  • збір коштів для потреб ЗСУ і лікування поранених бійців та ще багато іншого.

«Уся громада і кожен небайдужий житель долучився до гідної місії – миротворення в нашій країні. Продовжуватимемо і надалі. Наша перемога щодня ближче і ми докладаємо усіх зусиль, щоб пришвидшити її», - підсумував сільський голова.