Завершальним акордом політичного процесу останніх трьох років в Україні стали вибори до місцевих рад, що проходили за новим законом: депутатів сільських і селищних рад обирали за мажоритарною, а депутатів обласних, міських і районних — за пропорційною системою. Для непосвячених скажемо: мажоритарна система — це порядок визначення результатів голосування, коли обраним вважається кандидат, який одержав найбільше голосів. Пропорційна система передбачає представництво партій.

За симпатії електорату на нинішніх виборах боролися аж 132 партії, які з’явилися останнім часом, як гриби після дощу. Правда, то переважно кишенькові партійки, засновані багатими людьми, які хочуть утвердитися в регіо-
нах і взяти там владу в свої руки. А в масштабах держа- ви виборчу кампанію активно вели лише дванадцять із них. Пропрезидентська “Солідарність” єдина охопила всю державу. ВО “Батьківщина” змагалася з конкурентами за голоси виборців у двадцятьох, УКРОП — у одинадцятьох областях, “Наш край” і “Опозиційний блок” системно працювали кожен у дев’ятьох регіонах.
Незважаючи на партійні потуги, на засилля реклами, яка медовими ріками текла з екранів телевізорів, заполонила шпальти тисяч газет, щити і стовпи на вулицях, обліпила кольоровою палітрою під’їзди і балкони будинків, явка виборців на голосування була дуже низькою — 46,62 відсотка по державі. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман звинуватив у цьому партії, бо недостатньо уваги приділяли місцевим виборам. У пропрезидентській партії теж велике невдоволення: заявили, що будуть великі чистки і в партійних рядах, і у виконавчій владі.
Дійсно, партії недопрацювали. Ганьба Верховній Раді, яка не зуміла прийняти закон, аби проголосували 1,4 мільйона переселенців з Донбасу. Але все ж головна причина в іншому. Люди не прийшли на дільниці, бо втратили віру, не побачили результатів роботи тих, кого обрали після Майдану. Сумно і гірко, але факт: українці збідніли більше за всіх на світі за останні два роки. Економіка впала до критичної межі, а курс гривні — втричі. В державі — вакханалія цін, бал правлять корупція і олігархи. Мільйони людей перебувають на межі бідності й змушені звертатися за субсидіями-подачками, ще тугіше затягати паски.
Україні з цим нездарним урядом експериментаторів і балакунів не бачити просвітку. Потрібні кардинальні й негайні зміни. Один з найкращих європейських економістів Ерік Райтнер, який причетний до успіху Китаю, Малайзії та Норвегії, сказав: “Ваша найактуальніша проблема — це конфлікт кількох ідеологій управління країною і груп, які їх відстоюють. Ви метаєтесь між залишками радянської економіки і неоліберальними концепціями, що пропонують вам західні країни. І вашим елітам нині вкрай важливо виробити консенсус щодо того, як існує світ навколо і яке місце в ньому України”.
Справедливі слова. Непримиренність, ворожість еліт, корупція не дають нам розвиватися. Пора, поки народ не змів своїх правителів, врешті-решт закопати сокиру війни, припинити грабувати державу і взятися за її розбудову не на словах, а насправді. Бо стоїмо на небезпечній межі. Захід усіляко сприяє, аби Україна не перейшла її, піднялася з колін і влилася у вільну європейську сім’ю. Нам допомагають кредитами для розвитку економіки, озброєнням, аби протистояти Росії. Минулого тижня дали ще один кредит, щоб ми закупили газ і перезимували в теплі. Палата представників США прийняла резолюцію, яка закликає адміністрацію Обами пришвидшити надання Україні допомоги в ситуації, яку американські політики характеризують як продовження окупації “значних територій України сепаратистами, якими керує Росія”.
На тлі виборів якось непомітно пройшов великий українсько-німецький бізнес-форум у Берліні, в якому взяли участь представники 600 компаній обох країн. Особисто канцлер Ангела Меркель лобіювала українські інтереси серед своїх бізнесменів і підприємців, щоб внесли інвестиції в економіку нашої держави.
Гріх не скористатися такою перспективою, такою підтримкою цієї країни, а також — США, Канади та інших держав.
Чим ще був примітний минулий тиждень?
У Мінську тривали переговори про виконання мирних ініціатив, звільнення з полону заручників. На сході завершено перший етап відведення важких озброєнь обома сторонами зіткнення. Українські вояки і сепаратисти відвели танки. На жаль, бойовики іноді порушують домовленості про припинення вогню й обстрілюють наші позиції.
Тривала боротьба й на мирному фронті. У рамках погашення податкової заборгованості Державна фіскальна служба описала майно підконтрольної олігархові Ігорю Коломойському “Укрнафти” на суму майже 9,3 мільярда гривень. Чи вдасться вибити ці гроші до бюджету — покаже час.
Українське село минулого тижня зібрало урожай вже з 92 відсотків площ зернових і зернобобових. Намолочено майже 52,5 мільйона тонн збіжжя.
Хоч у чомусь є просвіток. Віриться, що багатостраждальна Україна з допомогою західних партнерів подолає всі біди і стане щасливою.