Чергове засідання ради регіонального розвитку Хмельниччини відбулось за участі Президента України Петра Порошенка. Звертаючись до присутніх, Президент розпочав свій виступ з інформації про те, що Синод Константинопольської церкви ухвалив історичне рішення про скликання Об’єднавчого православного собору в Україні.

— Дату проведення незабаром оголосить патріарх Варфоломій, але вже зараз можу сказати, що це відбудеться в грудні, — наголосив Петро Олексійович. — Учасники собору оберуть предстоятеля незалежної, помісної, а головне української церкви. Обраному предстоятелю буде вручено томос про автокефалію, грамоту про нашу духовну незалежність.
У нинішній час гарантом Незалежності є Армія України, а не Будапештський меморандум, не якісь там «гарантії», не Мінські домовленості. Гарантом духовної незалежності є автокефальна православна українська церква, на яку український народ чекав понад тисячу років. Українська церква буде однією з п’ятнадцяти православних помісних церков, з яких і складається вселенське православ’я. З боку держави для цього зроблено все. Тепер нашим православним ієрархам належить зібратись і провести об’єд-
нуючий собор. Тож будемо молитись і працювати заради соборної єдності незалежної України. Імперські пута східного сусіда — розірвемо, — наголосив Петро Порошенко.
— Я думаю, ви всі бачили, що у парламенті відбувалося, коли ставились на обговорення Указ та проект Закону про запровадження воєнного стану, — не приховував далі своєї стурбованості Порошенко. — Це мало відношення до будь- чого, але точно не до оборони та безпеки України. Тому я оцінюю це як акт дезертирства із коаліції. На сьогодні кожен крок шляхом реформ дається важче і важче. Проблеми виявились глибшими, строки довшими, рішення — складнішими. Тепер наше перше завдання із однодумцями на Хмельниччині — соціальний захист людини, звичайного громадянина, у зв’язку з підвищенням тарифів на газ. Кожен, хто має право на субсидію, не повинен платити ні копійки більше. Тому я дав доручення обласним державним адміністраціям, міським, сільським головам, — дійти до кожної людини, яка має законне право на допомогу від держави.
З іншого боку, Петро Олексійович озвучив ще одну категоричну вимогу: забезпечувати населення теплом належним чином і завчасно готуватися до опалювального сезону, щоб не траплялись випадки, котрі змушують Главу держави особисто вирішувати справи, через безпорадність місцевої влади — так було у Смілі на Черкащині. Складна ситуація склалась і у Шепетівці. Втім, після особистого втручання Гаранта вона розв’язалася за лічені години.
— Якщо Президент буде крутити кожен вентиль, тоді міський голова займеться питаннями зовнішньої політики та оборони держави? — доречно перепитав пан Порошенко. — Хіба так має виглядати Хмельниччина? Невже потрібно демонструвати свою безпорадність? Я констатую злісне невиконання посадовими особами своїх обов’язків. Якщо все вирішується після протестів людей, які вийшли на вулицю, після втручання Президента, навіщо така влада на місці? Це повна дискредитація моєї програми про децентралізацію.
Президент сказав, що вважає це своєю спільною перемогою з громадами, бо Хмельниччина однією з перших почала здійснювати децентралізаційні процеси і сьогодні лідер в Україні, оскільки вже діють 42 об’єднані територіальні громади із 62 запланованих. Частка місцевих бюджетів зросла до п’ятдесяти трьох процентів, із субвенціями та субсидіями, тепер це кошти ОТГ. Як результат децентралізації, по деяких громадах бюджет розвитку зріс в десять разів.
— Тому для мене дивна позиція, коли від держави гроші на розвиток беруть, а без Президента подати тепло не можуть! — обурився Петро Олексійович. — Так не буде! Гроші — це й відповідальність.
Завдяки означеним процесам доходи Хмельницької області з 2014 року зросли майже в 2,6 десятих рази, а бюджет розвитку в шість разів. Підтримку в цьому Україна має з боку міжнародних фінансових організацій, Європейського союзу. Найближчим часом надійде нова макрофінансова допомога в розмірі п’ятсот мільйонів євро. Все починається з громади, там визначаються пріоритети.
Президент зупинився і на відновленні діяльності Хмельницького аеропорту. Він зазначив, що після прийняття відповідного рішення міською владою і  виділення стартових коштів із бюджету Хмельницького для завершення робіт, і держава прийде на допомогу.
— Поділля — край талановитих, мудрих і патріотичних людей, — сказав на завершення Петро Олексійович. — Спираючись на громади, ми багато зробимо для процвітання країни. Це можливо за рахунок покращення інвестиційної привабливості, тому я буду добиватись, щоб регіони змагались за інвестора. Влада на місцях має створювати готові майданчики для інвесторів, де підведені мережі, водо-тепло-газо-електропостачання, побудовані офіси, заходь і працюй. Інвестор має почуватися комфортно та захищено. А чітка координація дій силовиків полягатиме в тому, аби на гарматний постріл не підходили до бізнесу. Тоді економічний клімат стане сприятливим не тільки для іноземців. Місцевий бізнес, напевно, має не менше коштів для інвестицій.