Якось у розпал виборів серед журналістів зайшла мова про майбутню команду Володимира Зеленського.

— Де він візьме кадри? — поцікавився я уголос і почув дотепну відповідь колеги:
— А «95-квартал» для чого?
Тоді ця репліка видалася жартом, а тепер сприймаю її як пророцтво. Чого тільки варте призначення першим радником Президента Сергія Шефіра — співзасновника студії «95-й квартал».
Ще один призначенець — перший заступник глави адміністрації — Сергій Трофимов працював там же продюсером.
Інший заступник глави адміністрації — Юрій Костюк, раніше писав сценарій для кінофільму «Слуга народу».
Екс-партнер Володимира Зеленського по «95-му кварталу» Іван Баканов став першим заступником голови такої серйозної структури, як СБУ.
Як на мене, розважати людей і керувати суспільством та державою — різні сфери діяльності. І відповідно вимагають інших за якостями кадрів.
Цілком очевидно, що Володимир Зеленський оточує себе друзями і людьми з шоу-бізнесу. Передусім в Адміністрації Президента.
Дещо випадає з цієї обойми Андрій Богдан. Він очолив цей надзвичайно важливий орган управління. І був, як з’ясувалося, — протеже одіозного олігарха Ігоря Коломойського.
Посада, про яку йдеться, — ключова. Через керівника апарату Президента входить і виходить вся інформація, він готує документи, які потім підписує глава держави. Кому буде більше лояльний Андрій Богдан — нинішньому очільнику чи колишньому хазяїну — це питання, яке поки що залишається без відповіді.
До того ж, він не пройшов процедуру люстрації, як того вимагає чинне законодавство.
Виникають запитання з приводу інших призначень. Зокрема, начальником Генерального штабу ЗСУ став Руслан Хомчак, якого звинувачували у трагедії Іловайського котла.
Раду національної безпеки та оборони очолив Олександр Данилюк, який раніше займав високі державні посади при трьох попередніх Президентах. Зарахувати його до новаторів дуже важко, якщо взагалі можливо.
На призначення Володимира Зеленського негативно відреагували не лише громадські активісти та журналісти, а й інвестори, що є, безсумнівно, тривожним сигналом.
Про це повідомив президент Європейської бізнес-асоціації, голова інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала на форумі «Відповідальність, довіра, інклюзивність: бачення реформ завтрашнього дня. Пропозиції громадянського суспільства».
Невже в Україні так сутужно з кадрами, що з мільйонів громадян не можна підібрати кілька десятків чоловік на високі посади, які відповідали б усім критеріям, мали заслуги перед народом і до яких би не було неприємних запитань?
А може, той, хто протегує ці кадри, зумисне підставляє Президента, аби підірвати його авторитет і зробити пішаком у чужій грі?!