Перед новим 2020-м роком Санта Клаус (так віднедавна деякі українці на іноземний манер називають нашого Діда Мороза) був щедрим на подарунки.
Почав він, як завжди, з комерційних банків. Їхні прибутки виросли за рік порівняно з минулим роком у 3,5 раза. Остаточна сукупна сума ще не оприлюднена, але за десять місяців вже складала 52 мільярди гривень.

Не поскупився бородань і на зарплати та премії високопосадовцям. Традиційно був найбільш прихильним до «Нафтогазу», топ-менеджерам якого пообіцяв виплатити 29 мільйонів доларів, що приблизно дорівнює 700 мільйонам гривень.
Приніс Санта Клаус гостинці й іншим чиновникам. Найбільшим його улюбленцем виявився держсекретар міністерства культури, молоді та спорту Ростислав Карандаєв, який у грудні отримав майже 498 тисяч   гривень, перший заступник міністра Анатолій Максимчук — 405 тисяч гривень, заступник міністра Ірина Подоляк — 405 тисяч гривень.
Дісталося від Санта Клауса убогим та злиденним. Але тільки на горіхи. Уряд «слуг народу» змінив програму надання доплат на сплату комунальних платежів. Через це приблизно 15-20 відсотків громадян позбавляються пільг на ЖК-послуги.
Не забув Санта Клаус і про журналістів. Він підсунув їм перед новим роком законопроект «Про медіа».
Скільки років колеги просили розробити і затвердити програму підтримки ЗМІ, як у цивілізованих країнах. Рідко який посадовець не ллє крокодилячі сльози з приводу психо-інформаційної агресії щодо України. В той же час забуваючи, що вітчизняні ЗМІ, в умовах нестабільності і нестримного росту цін на все, ледве зводять кінці з кінцями.
Замість підтримки під орудою Санта Клауса «слуги народу» розробили законопроект №2693, який є не чим іншим, як жупелом. Нагальної необхідності в ньому немає, зате там є чимало спірних і розпливчатих визначень на кшталт «об’єктивність», та ще й містяться натяки на санкції, штрафи, позбавлення ліцензій і навіть кримінальну відповідальність для журналістів.
Як розповів на засіданні комітету Верховної Ради зі свободи слова народний депутат Ренат Кузьмін, законопроект пропонує карати за «пропаганду» і «популяризацію», хоч не дає тлумачення цих термінів. Документ також наділяє спеціальні державні органи повноваженнями з подачі СБУ та РНБО вносити на свій розсуд деяких громадян до реєстру неблагонадійних і забороняти їм розповсюджувати інформацію.
Але таких подарунків Санта Клаусу здалося замало, і його шанувальник міністр культури Володимир Бородянський, який у грудні отримав майже 113 тисяч гривень, «розщедрився» на ще один законопроект. Він помпезно представлений як такий, що має  «забезпечити національну інформбезпеку та право на доступ до достовірної інформації». В його відомстві також пропонують створити посаду наглядача з цих питань.
Українці реагують на новорічні подарунки по-різному, одні чекають нових зарплат і премій, інші похнюплено згадують про невиконані передвиборчі обіцянки, а треті тікають світ за очі. За інформацією міністра Дмитра Дубілета, минулого року з України виїхали за кордон понад 1,5 мільйона людей.
Якщо ухвалять у нинішній редакції законопроект «Про медіа» та горезвісний опус Володимира Бородянського, то до економічних біженців приєднаються ще й політичні емігранти. Себто ті громадяни, які хочуть мати власну точку зору на ситуацію в державі і вільно висловлювати її, не озираючись на «темники», санкції та покарання.