Коли посаду голови райдержадміністрації обіймає нова людина, зрозуміло, що вже з перших днів до неї приглядаються особливо прискіпливо. Якими будуть рішення керівника району, на чому акцентуватиме увагу, чи варто сподіватися кардинальних кадрових змін? Ці та інші питання в оцінці його діяльності мають досить значну вагу. Наша розмова з Юрієм Марущиним, головою Волочиської райдержадміністрації, якраз окреслила підсумки стоденної роботи на цій посаді, та визначила «свіжий» погляд нового керівника на проблеми, які не оминають сьогодення.

— На початку роботи ставив перед собою одні завдання, проте карантинні заходи внесли свої корективи. Довелося активізувати зусилля, щоб протистояти пандемії.
Ми створили оперативний штаб при райдержадміністрації, який і досі здійснює координацію роботи відповідних органів і служб. Сьогодні маємо лише два випадки захворювання на цю недугу. Разом з депутатським корпусом, з громадами оперативно відреагували на проблему, швидко виділили кошти на засоби індивідуального захисту, —  всього 710 тисяч гривень. Ще 390,2 тисячі гривень надійшли на благодійні рахунки закладів охорони здоров’я завдяки небайдужим жителям та підприємцям, аграріям, бізнес-структурам. Завдяки соціально відповідальному бізнесу Волочиська ЦРЛ отримала два апарати ШВЛ, монітори пацієнта, засоби індивідуального захисту для медичних працівників.
Рішенням комісії було перепрофільовано Волочиську ЦРЛ та визначено місця для обсервації. Для відбору зразків при ПМСД та ЦРЛ створили мобільні бригади, забезпечили підвезення до місць роботи 99 медичних працівників. Організовували роботу 2-х контрольно-пропускних пунктів, проводили санітарну обробку доріг та вулиць. Словом, ми доклали всіх зусиль, щоб убезпечити район від поширення коронавірусу.
— І все ж, не карантином єдиним, мабуть, жив район?
— Звісно, велику увагу я спрямував на економіку, завдяки якій зможемо мати міцне підґрунтя. Намагався проводити індивідуальні робочі зустрічі в населених пунктах району, на бюджетоутворюючих підприємствах, в агроформуваннях, де побачив усю проблематику. Люди доносили найбільш злободенні питання, давали пропозиції, тому такі діалоги були дуже корисними.
В результаті вдалося разом з депутатами віднайти фінансовий ресурс на додаткові стимулюючі виплати працівникам сільських ФАПів та амбулаторій, спрямувати фінансовий ресурс на безоплатне забезпечення лікарськими засобами для хворих на діабет. Вдалося реалізувати ще одну добру справу — наведення благоустрою на узбіччях автошляхів та в населених пунктах району.
— Кожен керівник, як правило, формує свою команду. Чи вдалося Вам оточити себе людьми, яким можна доручити найважливіші завдання?
— Коли я тільки розпочав роботу в новому статусі, уряд якраз довів нову штатну чисельність РДА, в якій передбачене скорочення штату на
33 відсотки. На жаль, чимало професійних державних службовців було звільнено. І все ж, реорганізовуючи окремі структурні підрозділи, ми намагалися зберегти найдосвідченіших, впроваджуючи заразом вимогу президента про оновлення кадрів.
— Карантинні обмеження, мабуть, негативно позначилися на надходженнях до районного бюджету. Як плануєте розв’язати цю проблему?
— Бюджет цьогоріч складний, маємо напружене виконання дохідної частини, лише 98,7 відсотка. Розуміємо, що зараз важко всім. Чимало суб’єктів господарювання змушені були призупинити або повністю обмежити свою діяльність. Економіка втрачає багато, але людське життя — найважливіше. Разом з цим, ефективне управління нашої команди саме фінансовою складовою дало змогу забезпечити своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, оплату за спожиті районними бюджетними установами та організаціями енергоносії та комунальні послуги, оплату видатків на придбання продуктів харчування, медикаментів та ін. На початок червня поточного року кредиторська заборгованість за захищеними статтями по місцевому бюджету відсутня.
На сьогодні у співпраці з громадами завершуємо інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення, вживаємо заходів щодо приведення у відповідність до вимог чинного законодавства орендної плати за використання земельних ділянок водного фонду, передачі в оренду не витребуваних паїв, виявлення відумерлої спадщини та прийняття її в комунальну власність. Активізували роботу щодо обстежень умов соціально незахищених категорій громадян, виявлення проблемних для них питань.
— Бачимо, у Волочиському районі є низка об’єктів, будівельні роботи на яких не зупиняються і попри карантин.
— Так, за Програмою Президента «Велике будівництво», у 2020 році в районі передбачено ремонти державних доріг, це — міжнародна траса М-12 (ділянка від річки Збруч до селища Війтівці) та державна дорога Р-48 (ділянка в межах нашого району від села Гречана до села Нова Гребля), які на  особливому контролі в голови облдержадміністрації Дмитра Габінета. Додатково ведеться поточний середній ремонт автомобільних доріг місцевого значення (Баглаї-Юхимівці — 5 кілометрів; Т-23-11 — ділянка селища Наркевичі до села Бубнівка — 10 кілометрів; /Р-48/ — Війтівці 2 кілометри) і введення в експлуатацію моста через річку Південний Буг. Окрім ремонту доріг, передбачено добудову приймального відділення Волочиської ЦРЛ, завершення реконструкції стадіону в селищі Наркевичі на 400 місць та мультифункціонального спортивного майданчика у Волочиську. Тобто обсяг будівельних робіт чималий і їх результат невдовзі зможуть оцінити всі жителі району.
— А як Ви, Юрію Віталійовичу, сприймаєте критику? Як правило, її не шкодують для керівників такого рівня.
— Ще не знайшлось людини, яка могла б сподобатись чи догодити всім. Знаєте, що помітив за цей час? Багато хто з дорослих людей живе казками. Багато з них і досі вірять, що все вирішується в кабінеті голови адміністрації. Але в нас немає такої чарівної палички. Так не буває. Не може бути кращим життя без важкої праці. Та коли пояснюєш цю істину — не всім вона до вподоби. На посаді голови РДА, звісно, не всі питання вдається вирішити, бо повноваження обмеженні законом. Проте зворотний зв’язок обіцяю кожному. Йти до людей, слухати, чути, підтримувати, розв’язувати проблеми — саме так буду діяти я і моя команда. Саме цього вимагатиму від усіх представників районної влади.