Незважаючи на заяви Путіна про боротьбу з бідністю, майнове розшарування серед населення у східного сусіда тільки зростає.

Таке переконання висловлює російський політичний діяч, кандидат економічних наук, доктор політичних наук, спеціаліст у сфері суспільно-політичних процесів і кризових ситуацій країн Східної, Центральної Європи та Росії Сергій Обухов.

Forbes склав рейтинг із сотні найбагатших російських держслужбовців і депутатів за 2020 рік. У цьому виданні проаналізували декларації більше чотирьох сотень відомств, держструктур – адміністрації президента, федеральних міністерств, Федерального зібрання, урядів та законодавчих органів суб’єктів РФ, Центрального банку, державних корпорацій, позабюджетних фондів, Конституційного і Верховного судів. До уваги брався сукупний дохід в сім’ї – батьки + діти.

Список першої п’ятірки цього рейтингу.  

Всіх випередив депутат Сахалінської облдуми Дмитро Пашов – 6 млрд. 226 млн. рублів. Володіє ООО «Монерон» – велике підприємство, котре займається виловом крабів.

Дещо відстав депутат законодавчих зборів Камчатського краю Ігор Євтушок – 5 млрд. 477 млн. рублів. Співвласник «Океанрибфлот», великої рибопромислової компанії на Камчатці.

До трійки увійшов заступник голови законодавчих зборів Челябінської області Костянтин Струков – 5 млрд. 50 млн. рублів, він президент УК «Южуралзолото группа компаний».

На четвертому місці член Ради Федерації від Камчатського краю, ще один співвласник «Океанрибфлот» Валерій Пономарьов, у нього лише 2 млрд. 800 млн. рублів.

І на п’ятому місці депутат Магаданської обласної думи Олександр Басанський – 2 млрд. 735 млн. рублів. За інформацією Forbes, він головний власник Колимського виробничо-комерційного концерну «Арбат», який добуває дорогоцінні метали, виготовляє ювелірні вироби і торгує ними.

Також у списку Forbes ще є 100 щасливчиків із майже сто сорока п’яти мільйонного населення Росії, в яких, незважаючи на кризу, справи йдуть угору, поки решта сповзає донизу.   

Вісімнадцятого вересня Росстат повідомив, що у другому кварталі поточного року, після удару пандемії, кількість росіян з доходами, нижчими від прожиткового мінімуму, ледь не сягнула двадцяти мільйонів, кількість у порівнянні до першого кварталу зросла на 1,3 млн. Реальні доходи більшості населення знизились на 8%,  і це рекорд у ХХІ столітті, найбільше падіння спостерігалось у підприємців – 41%. Тому дивно спостерігати за тим, як «пухнуть» доходи держчиновників та законодавців.

– В країнах Заходу, щоб бути забезпеченою людиною, не обов’язково мати зв’язки з державою, – наголошує в інтерв’ю російській «Свободной Прессе» економіст, науковий співробітник Санкт-Петербурзького державного економічного університету Андрій Заостровцев, – там супербагаті, починаючи від Ілона Маска чи Білла Гейтса –  self-made man, – люди, які зробили себе самі. В Росії ж багатими не стають, їх тут призначають, великі підприємства тільки формально приватні, де-факто контрольовані чиновниками. Ті ж далекосхідні краби: спробуйте «зайти» в цей бізнес – нічого не вийде, все зарегульовано під прикриттям природоохоронних законів  і без дозволів ніяк. Таким чином, у нас людина або все життя працює по найму, або входить у вузьке коло прикритих державою багатіїв. Відносна стабільність у суспільстві зберігається лише тому, що зараз немає голоду. Люди не йдуть на вулицю з плакатами, бо ще мають тіньову зайнятість, виживаючи на мізерних заробітках, участі в політиці не беруть.   

Сергій Обухов стверджує, що за оцінками незалежних аналітиків статки сотні російських олігархів перевищують усі готівкові кошти в 2,2 раза, а весь бюджет Федерації в 1,5.