Ну що, друзі, нічого дивного. Знову — цього разу аж у лютому! — зненацька для нас настала зима. От наче серед липня нахабно приперлася, захурделила, замела усі шляхи снігом. У нашій області, як і по всій Україні, — подібна ситуація. В обласному центрі, зокрема, теж ковзанка — для автомобілів й пішоходів — була ще та! Хто йшов чи їхав, як кажуть, той сам пересвідчився. Тому дуже доречною виявилася порада, почута в одному з телерепортажів: брати із собою у кишеню жменю піску чи солі, аби посипати собі дорогу, де йтимеш.

Сарказм тут очевидний, особливо, якщо пораду цю застосувати до наших сільських мешканців. Просто їм той пісок чи сіль доведеться клунками нести, бо для них дорогу точно ніхто не прочищатиме. Та їм, зрештою, і до цього не звикати. Тягають же ломаччя з лісу, дрова оберемками носять, щоб у грубі палити, бо від газового котла ще кілька років тому відмовилися — не під силу за газ платити. А сьогодні ті відчайдухи, що таки залишилися вірними блакитному паливу, у прямому значенні беруться за голову, підраховуючи, скільки мають сплатити за використані кубометри у січні. Практично 10 гривень за один кубометр — шалена ціна, про це кажуть усі. Проти цього підвищення тарифів, власне, й протестували українці, виходячи на вулиці й майдани. Й уряд змушений був відреагувати. Тож у лютому й березні платитимемо за один кубометр газу не більше, ніж 6,99 гривні. Народ наче трохи заспокоївся, але ж пригнічує усвідомлення тимчасовості рішення. Бо за якихось півтора місяця знову тарифи піднімуться. Втім, нас воістину по-батьківськи «пожаліли», пообіцявши, що не буде ніяких штрафів чи пені за несвоєчасно оплачений газ і тепло у січні. Однак заплатити по-новому все ж змусять. Так само, як і оплачуємо вже електроенергію за космічними цінами — по 1,68 гривні за кіловат.
Втім, минулого тижня українці перебували не лише під враженням січневих платіжок. Другого лютого президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «Опозиційна платформа - За життя» Тараса Козака та восьми юридичних осіб. Санкціями передбачено блокування телеканалів «112 Україна», NewsОne та ZIK.
Секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи рішення, зауважив, що воно прийняте у рамках Закону та чинної Конституції. І мова йде тут не про свободу слова, а про інформаційний тероризм відносно нашої країни. Секретар Радбезу також зазначив, що рішення про санкції було прийняте лише після зібраних вагомих доказів.
Для будь-якої держави питання національної безпеки — найважливіше. Тому це рішення РНБО, зрозуміло, викликає лише схвалення.
Чого, на жаль, не скажеш про вакцинацію від COVID-19, яка у нашій країні все ще не починалася. Хоча буквально днями у Міністерстві охорони здоров’я заявили про початок імунізації населення уже з 15 лютого. Підтверджено плани постачання в Україну 117 тисяч доз вакцини виробництва Pfizer-BioNTech у рамках програми COVAX саме в середині лютого. А вакцина компанії AstraZeneca кількістю від 2,1 мільйона до 3,7 мільйона доз повинна надійти протягом 1-2 кварталу 2021 року.
Нас бадьоро запевняють про готовність медицини до проведення щеплень. Це добре, звичайно, що створено мобільні бригади, підготовлено пункти вакцинації. Залишилася дрібниця: отримати вакцину. До того ж, вакцину, у безпечності та якості якої ми повинні бути впевнені на всі сто. Тому що навіть ті 50 відсотків українців, які (за даними соціологічних опитувань) прагнуть вакцинуватися, хотіли б зробити це безкоштовно і за допомогою якісної вакцини.
Окрім того, придбати вакцину приватно, коли вона з’явиться в аптеках, зможе далеко не кожен, адже, за попередніми прогнозами, вона буде надто дороговартісна.
Між іншим, британське видання The Economist дійшло висновку, що 85 відсотків країн, які розвиваються (до них належить і Україна), не матимуть можливості розпочати масову вакцинацію протягом найближчих двох років. В одному списку з нашою державою – Нікарагуа, Болівія, Парагвай, Венесуела, Гондурас та інші країни Африки.
Як вам такий висновок? Було б смішно, якби не було так сумно, правда?
А відтак найближчими днями, поки негода, виходячи з дому, не забудьте, все-таки, брати із собою жменьку солі. Заодно й біди свої підсолимо.