В останні тижні Україна на слуху в світі, новини про неї притягують, наче магніт. Це викликано недавнім стягуванням російських військ до наших кордонів і загрозою їх вторгнення в суверенну державу. Першим рішуче «ні!» діям росіян сказав новообраний президент США Джо Байден, який зажадав негайного відведення військових угруповань РФ і запевнив, що американці та їхні союзники одностайно підтримають Україну. І росіяни позадкували, кажучи, що то були навчання.

 Нарешті (після окупації Криму, семи років війни на Донбасі!), європейці теж зробили рішучий крок. Європарламент 29 квітня ухвалив жорстку резолюцію, закликавши, у разі вторгнення РФ в Україну, зупинити імпорт російської нафти і газу в ЄС, відключити Росію від міжбанківської системи передачі інформації про платежі SWIFT. Засторога безпрецедентна!
 І це далеко не єдиний крок на підтримку нашої держави в останні дні. Так, США й Велика Британія домовилися спільно протидіяти агресії Росії проти України. Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель і держсекретар США Ентоні Блінкен у кулуарах наради глав закордонних відомств семи найпотужніших країн світу, що відбулася в Лондоні, обговорили відносини з Росією в світлі недавнього нарощування російської військової потужності в анексованому Криму й на кордоні з Україною.
 Позавчора Джо Байден повідомив, що зустрінеться з Володимиром Путіним влітку в третій країні. Серед питань перемовин є і Україна. На думку й переконання президента США, його держава й інші партнери стануть на захист суверенітету й територіальної цілісності України.
 І, щоб вже завершити тему наших відносин із США, зазначимо, що днями до Києва з дводенним візитом прибули держсекретар Ентоні Блінкен і заступник держсекретаря Вікторія Нуланд. До речі, в обох предки походять з України. У програмі переговорів — підтримка протидії Росії і хід реформ в Україні.
 На жаль, ми така нація, що сама собі може підкласти свиню, та ще й в несприятливий час. Напередодні цього візиту Кабмін звільнив з посади очільника Нафтогазу Андрія Коболєва, хоча всі країни сімки не радили цього робити з двох причин. Вони вважають, що реформа енергоринку в нас одна з небагатьох успішних. І ще: звільнення з посади голови правління — пріоритет наглядової ради, а не уряду. Отже, сталося очевидне порушення законодавства. Тепер Володимиру Зеленському закидатимуть це на переговорах, вважаючи такий крок ігноруванням думки стратегічних партнерів. А перемовини будуть жорсткими, бо в Україні буксують реформи, тупцює на місці економіка, процвітає корупція. І у Вашингтоні, який усіляко підтримує нашу державу, занепокоєні цим та наполягають на необхідності швидших позитивних змін.
 Народні депутати переконані, що в енергетиці благотворні зміни будуть уже скоро. Минулого четверга парламент конституційною більшістю призначив міністром енергетики Германа Галущенка — віце-президента компанії «Енергоатом». У промові перед депутатами він запевнив, що зусилля будуть спрямовані на інтеграцію енергосистеми України з європейським ринком, захист вразливих верств населення, на протистояння добудові російського газогону «Північний потік-2» на Балтійському морі, а також на боротьбу з тіньовим ринком нафтопродуктів.
 Солодких цукерочок влада пообіцяла нам багато. Може, справді заживемо багато?