Питання відходів є дуже проблемним для Хмельниччини, тому потребує комплексного вирішення, наголосив очільник області Сергій Гамалій під час засідання колегії обласної державної адміністрації.

Протягом минулого року в області виявлено і ліквідовано 1756 несанкціонованих сміттєзвалищ загальною площею понад 19 гектарів, з яких зібрано та вивезено більше 38 тисяч метрів кубічних сміття. Ця вкрай складна ситуація повторюється з року в рік насамперед через неповне охоплення населення службами збирання твердих побутових відходів та низькі штрафи за порушення екологічного законодавства. Зараз на території області нараховується 746 полігонів та сміттєзвалищ, у тому числі 21 міський полігон твердих побутових відходів, 14 селищних та 711 сільських сміттєзвалищ.
Проте однією з найгостріших екологічних проблем для нашого краю є ситуація у сфері поводження саме з небезпечними (токсичними) відходами. Неабияку загрозу створює наявність значних обсягів непридатних до застосування і заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР), які накопичилися протягом попередніх років на території області у кількості понад 253 тонни, та підлягають знешкодженню і зберігаються в 11 місцях.
Крім того, дуже актуальна для Хмельниччини проблема знешкодження медичних відходів. За даними Головного управління статистики, в області у 2019 році утворилося більше 11 тонн медичних та біологічних відходів.
Та, на жаль, не відстають у цьому списку й підприємства Хмельницької області, на яких у 2019 році (оприлюднення статистичних даних за 2020 рік відбудеться у вересні 2021 року) утворилося 0,9 мільйона тонн відходів І-ІV класів небезпеки.
Підбиваючи підсумки, Сергій Гамалій наголосив, що вже в цьому році прийнято Програму охорони навколишнього середовища Хмельницької області на 2021-25 роки та виділено кошти на знешкодження близько 81 тонни таких хімічних засобів. Планується розширення споруд та впровадження установки зі знешкодження медичних відходів на базі КНП «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер» у селі Осташки Хмельницького району.
«Наразі ми перебуваємо на фінальному етапі розробки регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року, метою якого є зменшення обсягів утворення відходів та збільшення обсягу їх перероблювання та повторного використання. Сподіваємося, що територіальні громади з відповідальністю підійдуть до вирішення цих завдань, що безперечно призведе до створення умов для підвищення стандартів якості життя населення та мінімізує навантаження на довкілля», — зазначив голова облдержадміністрації.