Про це Президент України заявив на першому засіданні Палати Конгресу місцевих та регіональних влад, що минулого тижня відбулося у Хмельницькому. Також він повідомив і про те, що Перший етап реформи базового рівня місцевого самоврядування в Україні — завершився.

Відкриваючи засідання, Володимир Олександрович наголосив, що Конгрес створений як необхідний майданчик для тісної взаємодії центральних органів влади та місцевих громад, який покликаний допомагати регіонам у розв’язанні нагальних проблем. До того ж, він має вивчати та узагальнювати міжнародний досвід у сфері територіального розвитку з урахуванням стандартів Європейської хартії місцевого самоврядування. Цю новостворену структуру очолює Президент України.
Президент наголосив, що уважно стежить за процесами передачі громадам об’єктів комунальної власності, та за становленням фінансової самостійності місцевих бюджетів, оскільки від цього залежить спроможність територіальних громад. Спільно з урядом та парламентом він ініціюватиме законопроекти щодо оптимізації дохідної частини місцевих бюджетів, зокрема, в частині вдосконалення плати за землю, податку на нерухоме майно, на доходи фізичних осіб, єдиного й транспортного податків.
«Мова не про збільшення цих податків, а про збільшення тієї частки, яка залишається на місцях», — зазначив Володимир Зеленський. За його словами, важливим залишається і вдосконалення механізму розподілу міжбюджетних трансфертів на основі формул, що закріплені в Бюджетному кодексі.
У роботі форуму взяли участь сто сорок представників влади різного рівня з усієї країни. Серед низки питань, що розглядалися Конгресом, була вартість газу, питання енергоефективності, реформування містобудівного законодавства інше.
Хмельницький міський голова Олександр Симчишин звернув увагу присутніх на накопичені борги комунальних теплопостачальних підприємств, які складалися роками через відсутність компенсації з боку держави різниці в тарифах. За його словами, нині ця цифра загалом по державі сягає 58 мільярдів гривень, тож представники саме місцевої влади сподіваються, що український парламент прийме закон про списання такої заборгованості.
Здійснюючи робочу поїздку Хмельниччиною, Президент відвідав декілька об’єктів, на яких ведуться роботи в рамках Національної програми «Велике будівництво», зокрема, заїхав і на частину ділянки автошляху від Старокостянтинова до Хмельницького, де здійснюється реконструкція автодороги державного значення Н-03 Житомир — Чернівці. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що роботи тут розпочалися ще в березні поточного року. Якщо фінансування й надалі здійснюватиметься в повному обсязі, дорогу зроблять до кінця року. Загальна вартість проекту — 321,6 мільйона гривень.
Також міністр наголосив, що цьогоріч в області планується відремонтувати 207 км доріг, зокрема 41 км траси М-30 Стрий — Ізварине (включно з двома мостами) та 95 км автошляху Н-03 Житомир — Чернівці.
Президент, в свою чергу, звернув увагу присутніх на те, що перевізники мають дотримуватись габаритно-вагових норм на автошляхах, щоб перевантажені автомобілі не руйнували новозбудовані та відремонтовані магістралі. На це голова Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Гамалій доповів, що додатково до п’яти автоматичних вагових комплексів в області, буде встановлено ще три.
Також Президент оглянув будівництво Палацу спорту у Хмельницькому. Нове приміщення розраховане на 2,5 тисячі глядацьких місць з можливістю збільшення до більш ніж трьох тисяч.
Хмельницький міський голова Олександр Симчишин розповів, що ступінь будівельної готовності об’єкта на сьогодні становить 51%. Завершуються роботи з улаштування покрівлі глядацької зали, відбувається утеплення фасаду фізкультурно-оздоровчого комплексу, облаштовують зовнішні інженерні мережі та систему вентиляції. В свою чергу голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій додав, що в рамках «Великого будівництва» заплановані ремонтні роботи ще на двох спортивних об’єктах, у трьох школах та дитячому садку, а в області належним чином облаштовують 10 приймальних відділень у лікарнях. Майже всі відділення вже укомплектовані, проте не вистачає медичного персоналу, зокрема фахівців, які працюватимуть з ангіографами.
Завдяки «Великому будівництву» в Хмельницькій міській лікарні проведений капітальний ремонт. Володимир Зеленський оглянув протишокову палату, кабінет УЗД та комп’ютерної томографії, де коштом державного бюджету закуплено комп’ютерний томограф вартістю 11,9 мільйона гривень. Закуплено також рентгенографічну систему вартістю 7 мільйонів, монтаж якої заплановано на червень цього року. Крім згаданих об’єктів, в обласному центрі продовжують будувати лікувально-діагностичний корпус Хмельницької обласної дитячої лікарні (ступінь готовності 43%), проводять технічне переоснащення лікувальної кімнати для дистанційної променевої терапії радіологічного відділення Хмельницького обласного онкологічного диспансеру. «Велике будівництво» триває.