Донбас уже сім років у вогні війни. І просвітку, реальної надії на мир поки що немає, бо російські пута в’яжуть Україну по руках і ногах. Розірвати їх самі ми не можемо, а Захід, крім США, висловлює тільки словесне занепокоєння, від якого українцям ні холодно ні жарко. Терпець у керівництва нашої держави, схоже, урвався. Воно вже не просить, а вимагає активніших дій від європейських союзників у протидії Росії. Дехто з високопосадовців навіть звинувачує їх у потуранні агресору. Бо де це бачено: Україна, щит процвітаючої Європи від російської експансії, сама протистоїть завойовникам, які нахабно захопили Крим, терзають, роздирають Донбас?!

  Світ в очікуванні зустрічі президентів США і Росії, яка відбудеться 16 червня в Женеві і може посприяти зменшенню напруженості на планеті, в тому числі й на сході України. Обнадіює те, що днями очільник США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським ще раз підтвердив рішучу підтримку Україні. Ця розмова є особливо важливою напередодні зустрічі Байден-Путін, адже український президент не лише поділився останньою інформацією про ситуацію на Донбасі та вздовж українських кордонів, а й висловив свою позицію щодо регіональних безпекових ризиків.
  Президенти також обговорили план реформ і процес деолігархізації в Україні. Володимир Зеленський отримав запрошення відвідати США в липні. Гадаю, розмова за океаном буде дуже жорсткою, бо американці, постійно виділяючи Україні чималі кошти, зброю для захисту, втомилися від наших обіцянок дати бій корупції, казнокрадству. На слуханнях комітету з питань асигнувань в американському Сенаті держсекретар Ентоні Блінкен прямо сказав, що Сполучені Штати хотіли би побачити реальні результати реформ в Україні перед тим, як президенти можуть зустрітися в Білому домі. Передусім це стосується створення незалежної судової влади, боротьби з корупцією. Він наголосив, що агресія з боку корупційних сил всередині України є таким же викликом, як агресія з боку Росії.
  Схоже, наша влада переконується, що американці більше не будуть вірити словам та запевненням, і почала рухатися в потрібному напрямі. Президент В. О.Зеленський подав до парламенту законопроект про деолігархізацію. Найближчим часом буде внесено законопроект про зміни в антимонопольному законодавстві, а також зміни до закону про політичні партії. Посилено контроль за витрачанням бюджетних коштів. Серйозно взялися за недостовірне декларування чиновниками доходів. Із країни видворили понад сто так званих «злодіїв у законі» й кримінальних авторитетів. Ці та інші кроки обнадіюють.
  Радує і те, що економіка поступово виходить із рецесії. Активно ведеться будівництво доріг, зростають випуск автомобілів і транспортні перевезення на залізниці. За п’ять місяців український експорт збільшився на
25 відсотків, тобто на 5 мільярдів доларів. Сприяли цьому подорожчання сільгосппродукції й металу на світовому ринку, розширення географії торгівлі. За січень-травень до загального фонду бюджету держави надійшов 421 мільярд гривень, тобто одержали на 18,3 мільярда гривень більше, ніж планували.
Головне, щоб від змін у державі людям зажилося краще.