Нещодавно в Хмельницькій обласній державній адміністрації відбувся брифінг, присвячений відкриттю з першого липня в Україні ринку землі. Його провели заступник голови ОДА Володимир Білик та начальник ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області Василь Василенко.

Уже набрала чинності норма законодавства, яка дозволяє громадянам України продавати та купувати землі сільськогосподарського призначення, тобто відбувся запуск ринку землі.
Отож, купувати землі сільськогосподарського призначення мають право громадяни України, у кількості не більше 100 гектарів для однієї особи (норма діє до 01.01.2024). Також землі сільськогосподарського призначення мають право купувати територіальні громади та держава для власних потреб.
Як наголосили на брифінгу, продаж землі — це право громадянина, а не його обов’язок. Не потрібно негайно продавати свою земельну ділянку, адже за прогнозами експертів, ціна її з часом тільки зростатиме. Власникам земельних ділянок варто замислитися над започаткуванням власної справи, наприклад, створенням селянсько-фермерського господарства. Сьогодні як у державі, так і на рівні області, існує низка програм підтримки дрібних фермерських господарств.
Важливими були питання, пов’язані з реформою децентралізації. До прикладу, земельні ділянки, права на які не були зареєстровані у Державному реєстрі речових прав за державою, перейшли у комунальну власність територіальних громад. Загалом в області обліковується понад 2 мільйони гектарів земель, з яких 1,4 мільйона гектарів уже передано у власність громадян (65 відсотків), більше 400 тисяч гектарів — передані у комунальну власність (понад 20 відсотків). Лише майже 15 відсотків земель залишилися у державній власності, і це переважно землі лісогосподарського призначення.
Крім того, в державній власності залишаються землі природно-заповідного фонду, землі Міноборони, землі лісогосподарського призначення, землі, що перебувають у користуванні державних підприємств, установ і організацій, землі, що перебувають під об’єктами, які належать підприємствам, установам, організаціям на праві державної власності. Якщо на землях, що не входять у цей перелік, зареєстровано право власності держави, територіальна громада має звернутися до реєстратора майнових прав для перереєстрації їх у комунальну власність.
До речі, всі надані в користування земельні ділянки природно-заповідного фонду залишаються у власності держави.
Важливо, що питання продажу земель сільськогосподарського призначення іноземним громадянам та юридичним особам може бути вирішене виключно шляхом проведення всеукраїнського референдуму.
Після доопрацювання вже усунуто окремі прогалини в законодавстві. Зокрема, не було встановлено граничної площі для надання в оренду земельних ділянок громадянам для городництва, і були такі випадки, коли громадянам надавали для городництва більше 100 гектарів в оренду без аукціону та конкурентних засад. Наразі ця норма визначена на рівні 0,6 гектара.
А ще власники землі мають право використовувати її як заставу при отриманні позики у банку. Проте у разі неповернення її у встановлений термін, банк може провести відчуження ділянки не раніше, ніж через два роки.
У свою чергу облдержадміністрація та ГУ Держгеокадастру в області буде активно працювати з громадами та громадянами з метою
роз’яснення законодавства та алгоритму дій для реалізації свого права на землю чи продажу земельної ділянки, започаткування такого бізнесу як фермерське господарство тощо. Зараз важливо, щоб власники земельних ділянок, які сьогодні мають усі правовстановлюючі документи, перевірили правильність свого кадастрового номеру, чи все належним чином оформлено, чи земельні ділянки перебувають в базі кадастрової карти. Це можна зробити як з домашнього комп’ютера, так і звернувшись до будь-якого відділу Держгеокадастру.