Спекотно зараз в Україні. Зашкалюють і природний, і політичний термометри. Президент Володимир Зеленський розгорнув бурхливу діяльність на всіх фронтах, так наче б наближаються вибори.

Звичайно, найважливішою подією останніх днів став його візит у Берлін. Очільник нашої держави провів переговори з німецькими високопосадовцями. Спочатку він зустрівся з президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмайєром і головою партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) Арміном Лашетом. Хоч Штайнмайєр зараз чисто церемоніальна особа, але все ж досить впливовий політик, колишній міністр закордонних справ, який мав безпосереднє відношення до врегулювання військового конфлікту на Донбасі і є автором так званої «формули», що носить його ім’я.
 Перемовини з Лашетом — це добрий стратегічний хід Зеленського. Зараз ХДС лідирує в соцопитуваннях, і якщо партія виграє 26 вересня вибори до Бундестагу, Лашет очолить німецький уряд, і з ним доведеться співпрацювати.
 Ключовою в переговорах стала чотиригодинна зустріч з канцлером Ангелою Меркель. Обговорювали болючі питання — російський газогін «Північний потік-2», шляхи припинення вій-
ни на Донбасі. На жаль, позиція двох держав у цих питаннях суттєво відрізняється. Хоча Меркель, як мантру, повторювала тезу, що Україна не залишиться без транзиту газу з РФ, але ніяких гарантій не дала. Чому ми так добиваємося того транзиту голубого палива в Європу, який дає якихось два мільярди доларів? Транзит — один із стримуючих чинників проти повномасштабної агресії Росії в нашу державу.
 Забігаючи наперед, скажемо, що позавчора президент Росії Володимир Путін запевнив: транзит газу через Україну буде. Та й політичні аналітики, експерти стверджують, що німецький, американський і російський керівники держав вже полюбовно, з вигодою для всіх сторін, вирішили це питання. Дай Бог, щоб і ми були серед отих усіх.
 Та повернімося до переговорів. Канцлер Німеччини запропонувала інплементувати в українське законодавство «формулу Штайнмайєра», яка передбачає спочатку провести вибори на окупованих територіях, і лише після того, як ОБСЄ визнає ці вибори під дулами автоматів бойовиків чесними, почнеться виведення військ з окупованих територій. Зрозуміло, наша держава не може піти на цей самовбивчий крок і наполягає, що вибори будуть лише після того, як українці візьмуть під контроль гарячу ділянку кордону.
Щоб підсолодити гірку пігулку після переговорів, Ангела Меркель зробила подачку — виділяє Україні півтора мільйона доз вакцини від коронавірусу.
 Позавчорашня телефонна розмова Володимира Зеленського з керівником Китаю Сі Цзіньпіном була більш плідною. Ця країна — наш найбільший торгово-економічний партнер у світі, з якою ми десять років тому започаткували стратегічне партнерство. Під час спілкування сторони домовилися укласти угоду про безвіз між державами, про розширення й поглиблення співробітництва, обговорили питання експорту української продукції, інвестиції Китаю в інфраструктурні проекти в Україні.
 А тепер — до справ внутрішніх. Арсен Аваков, керівник МВС, який пропрацював на посаді міністра сім років при двох президентах і чотирьох прем’єрах, днями добровільно подав у відставку. Президент запропонував на посаду міністра внутрішніх справ кандидатуру Дениса Монастирського — голову комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності.
 Нам, простим українцям, все одно, хто буде міністром. Головне, щоб люди почували себе безпечно, щоб панували законність і порядок.