Ось таке в нас завдання. Бо коли за два чи три тижні до того, як мороз постукає у двері, чуєш про глобальну енергетичну кризу, мимоволі починаєш мерзнути вже сьогодні.

Прикро вражають дані Міненерго про те, що станом на 18 жовтня фактичні запаси вугілля на складах у 3,8 раза менші, ніж передбачено графіком. А саме рівень запасів вугілля на ТЕС і ТЕЦ свідчить про те, наскільки ми готові успішно пройти піки максимального споживання електричної енергії в опалювальний період. Якщо теплові станції не зможуть впоратися з цим завданням, нам слід очікувати віялових відключень електроенергії прогнозують експерти. Перспектива ще та — це розуміють усі, особливо ті, хто пережив це віялове дійство років тридцять тому.
Ще більшого песимізму й остраху додає нинішня ситуація з газом, коли ціна на нього воістину стрибнула до небес. І нині навіть не настільки важливо те, що по суті спричинив цю кризу Китай, бо в нього нині шалений дефіцит енергоресурсів. І що цю ситуацію якраз вміло використовує Росія — для шантажу й пришвидшення будівництва «Північного потоку-2». Для нас, все таки, важливо інше — пережити зиму. І просити Бога, щоб вона була теплою.
Втім, чи не зарано журитися? Адже буквально минулого тижня голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заспокоював нас із екрана телевізора, що компанія має достатньо газу для всіх потреб населення.
Мабуть, таки точно нема чого непокоїтися, адже й очільник уряду Денис Шмигаль не так давно прозвітував що готовність відповідної інфраструктури до опалювального періоду становить
99 відсотків. Більше того, запевнив Прем’єр, і тарифне питання вважається практично вирішеним — минулого тижня підписано меморандум з місцевою владою, яка зобов’язалася не підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду. «Нафтогаз України», у свою чергу, поставляє газ місцевим теплокомуненерго за ціною в чотири рази меншою, ніж на європейському ринку.
 Ну ось, на цьому серце й повинно заспокоїтися. Але, дозволю собі запитати, чи вистачить у місцевої влади ресурсів, аби таки не підвищувати тарифи на тепло? Чи, якщо обіцянка буде порушена, то вся відповідальність ляже саме на місцеву владу, і, мерзнучи, люди лаятимуть саме її?
 До слова, особливо критична ситуація склалася із забезпеченням природним газом бюджетних установ (шкіл, дитячих садків, лікарень тощо). І саме в нашій області, як і Закарпатській та Львівській, було оголошено надзвичайну ситуацію техногенного характеру через відсутність газу для бюджетних установ на наступний осінньо-зимовий період у зв’язку із суттєвим зростанням вартості голубого палива.
То чи можемо бути спокійними в такій ситуації? І ніякі обіцянки чиновників найвищого рангу не можуть заспокоїти народ. Люди бояться не лише холоду у власних домівках. Люди з острахом чекають ще й підвищення цін, бо знають: лишень дорожчають енергоносії — чекай зростання цін і на продукти харчування, і на інші товари.
 Тому справді основне наше завдання — спокійно перезимувати. В теплих і освітлених домівках.
 І насамкінець: віднині починають діяти нові правила міжрегіональних перевезень автомобільним та залізничним транспортом. Пасажир повинен пред’явити сертифікат про щеплення (хоча б однією дозою вакцини) або ж негативний результат ПЛР-тесту чи експрес-тесту на антиген.
 Як усе діятиме, побачимо згодом. Утім охочих вакцинуватися уже стало значно більше.