«Надамо кредит». «Позичимо гроші». Ви, мабуть, звертали увагу, що оголошення подібного штибу можна зустріти і в транспорті, і в засобах масової інформації, і навіть на стовпах. Відповідно до законодавства про рекламу, ЗМІ не можуть відмовити в їх розміщенні. Але варто бути обережними: останнім часом Антимонопольний комітет України виявив численні факти введення споживачів в оману суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність щодо надання позик фізичним особам.

Як роз’яснили в прес-службі Хмельницького тервідділення АМКУ, зазначені компанії у засобах масової інформації, в рекламі на транспорті, а також через листівки поширюють привабливі пропозиції позики, гроші, обіцяють, що кредит нададуть на надзвичайно вигідних умовах тощо. Проте, проведені працівниками комітету розслідування щодо достовірності таких тверджень показали, що насправді певні суб’єкти господарювання, які поширюють подібну рекламу, фінансових послуг (позика, кредит тощо) не надають.
Надання відповідної суми у позику суб’єктами господарювання, які поширюють зазначену привабливу рекламу, є можливим виключно за рахунок залучення коштів громадян (формування фонду групи). А кожний громадянин повинен сплачувати платежі не за саму позику, яку він має намір отримати, а фактично за право її отримати. Надається ж вона суб’єктами господарювання не за власний рахунок, а за рахунок залучення інших фізичних осіб та їхніх коштів. Тобто право на отримання позики в учасника групи виникає не одразу після укладення договору, а лише після того, як фонд групи стає достатнім, що може відбутися протягом не одного місяця та навіть року.
Разом з тим у певних суб’єктів господарювання, які надають такі послуги, відсутні критерії, за якими визначається, хто з учасників групи має першочергове право на отримання коштів.  
Як було з’ясовано комітетом, одним із таких суб’єктів господарювання у 2012 році було укладено майже сім тисяч договорів адміністрування, однак з них видано кошти лише чотирьом відсоткам учасників. Всі інші не отримали гроші у зазначений термін.
У зв’язку з цим Антимопольний комітет попереджає про необхідність бути обачними у разі звернення та укладення договорів з такими суб’єктами господарювання, ретельно вивчати всі договори та додатки до них, які вам пропонують до підписання, та при певних сумнівах — отримувати кваліфіковану консультацію або відмовлятися від укладання договорів з гаданими суб’єктами господарювання.
Від редакції. Існує народна мудрість: «Не віриться – не вір!» Отже, коли вам пропонують гроші під 7-10-15 відсотків річних, то задумайтесь, а чому ці кошти не поклали у банк на депозит під двадцять відсотків. Підозріло ж?