Африканська чума свиней, спалахи якої зафіксовані  у Київській, Чернігівській та Рівненській  областях,   це гостре вірусне захворювання, яке передається при контакті хворих тварин зі здоровими, а також розповсюджується через м’ясопродукти, харчові продукти чи корм для тварин. Небезпечний вірус можуть переносити комахи, дикі птахи, звірі, зокрема дикі кабани. Тварина гине через два – п’ять днів після зараження. На щастя, людям ця хвороба не загрожує.

За словами провідного лікаря-епізоотолога Хмельницької міської державної лікарні ветеринарної медицини Дмитра Романця, господарям варто звернути увагу на низку симптомів, які можуть вказати на зараження тварин небезпечним вірусом. Для африканської чуми типові: підвищення  температури тіла до 42 градусів за Цельсієм, кон’юнктивіти, набухання повік, параліч задніх кінцівок, посиніння шкіри в ділянках п’ятачка і черева, а також кров’янисті виділення.
— Якщо вірус потрапляє у господарство, вихід один — вбивати усе поголів’я та спалювати трупи, оскільки в світі ще не розроблено вакцини, а лікування неефективне, тому й заборонене, — каже Дмитро Романець. — При цьому ввезення нових свиней у господарства можливі лише через рік, після проведення дезінфекції. Закликаємо фермерів та людей які тримають свиней, у разі виникнення вищевказаних симптомів, повідомляти ветлікарям, аби зменшити ризики масового зараження тварин.