Ціна на генератори зростає. Проте якість від неї відстає. Купівля генератора стала лотереєю: пощастить чи ні купити якісний? На жаль, не тільки горить техніка, вже є отруєння і летальні випадки серед людей, які використовували генератори. Чи досяг генераторний бум свого піка?

Війна, обстріли ворогом енергосистеми України спровокували дефіцит електроенергії. Ринок миттєво відреагував – ціни на генератори вибухнули.
Генератор на 1 кВт (це лише для світла та холодильника) коштує 15-20 тис. грн.
На 3 кВт (можна під’єднати та бойлер, іноді мікрохвильовку) коштує близько 40 тис. грн.
На 6 кВт (забезпечить більшість потреб приватного будинку, а також підійде для офісу або невеликого магазину) коштуватиме близько 100 тис. грн.
Незалежно від вартості, генератори можуть зламатися дуже швидко, кажуть у ремонтній майстерні. Зі зламаною технікою сюди приходять по 10-15 людей на день. Поруч із майстернею – ціле «кладовище» зламаних генераторів, які чекають своєї черги. Ремонт та запчастини можуть коштувати від 3-5 тисяч. Капітальний ремонт обійдеться в близько 20-25% вартості генератора.
«Часто приносять генератори, які пропрацювали лише 5-10 годин, бо неякісні. Продавці та виробники іноді умисно або ненавмисно обманюють покупців. Наприклад, генератор із дешевшою і неякісною алюмінієвою обмоткою видають за мідну. Дріт покривають лаком і алюміній стає дуже схожий на мідь. Це можна відрізнити, лише коли генератор згорить і його розберуть», – розповідає електромеханік Євген.
Часто продавці самі розбирають і перевіряють генератор, не довіряючи характеристикам від виробника.
«У мене зараз вже є така послуга: я сам розбираю генератор, перемотую статор та перебираю двигун. Так, вийде дорожче, але клієнт і я можемо бути спокійними – ні він, ні я не постраждаємо. Бо на ринку вже були випадки конфліктів, доходило до бійки», – розповів продавець із «Ринку на Київській».
Кабмін ще в листопаді відмінив сплату ПДВ та ввізного мита на імпорт генераторів. Але ціна не знизилася.
«Те, що мито скасовано, суттєво не знизить ціну, бо ринок формується тут, на місті. Просто тепер на торгівлі генераторами можна заробляти більше. Якщо людина хоче дешевше – нехай замовляє напряму. Наприклад, у Польщі відкрито відділення Нової Пошти, але доведеться чекати 2 тижні», – розповідають продавці на ринку.
Продавці та ремонтники рекомендують, щоб генератор встановлював кваліфікований електрик і лише після вивчення інженерного плану електропроводки будинку. ДСНС розробило перелік порад, як правильно використовувати генератори. Наприклад, не кріпити його ланцюгом і тримати в 6 метрах від дверей і вікон. Але порад мало хто дотримується.

Поради з користування генераторами від ДСНС

На Київщині, Одещині та в Полтаві  вже були випадки отруєння і навіть із летальним кінцем. До прикладу, на Закарпатті у місті Виноградів у приватному будинку було виявлено  двох людей без ознак життя. За попередніми даними, подружжя  ймовірно отруїлося чадним газом, що був спродукований роботою генератора. Адже прилад був встановлений у гаражному приміщенні, суміжному з житловими кімнатами.
На Хмельниччині теж закуповують багато генераторів. І гіркий досвід має стати засторогою для подолян.