Захисники та захисниці України (УБД) можуть отримати безоплатно усі види правових послуг від системи безоплатної правової допомоги — допомогу юриста та адвоката, у тому числі представництво інтересів у судах. 

З 24 лютого 2022 року до системи безоплатної правової допомоги (БПД) звернулося майже 12 тисяч захисників та захисниць України. У кожній третій справі клієнти потребували вторинної правової допомоги, зокрема звернення до суду.
З юридичними труднощами стикаються і члени сімей загиблих героїв. Їм, зокрема, доводиться звертатися до юристів, щоб встановити факти смерті при виконанні військового обов’язку, довести батьківство загиблого захисника, оформити виплати. Юристи БПД роблять все можливе, щоб допомогти розв’язати ці правові проблеми. За період повномасштабного вторгнення у системі БПД зареєстрували понад дві тисячі звернень від сімей загиблих захисників та захисниць.
Деякі з цих справ наведено у збірці, випущеній системою безоплатної правової допомоги. (https://legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2023/06/pryklady-nadannya-pravovoyi-dopomogy-zahysnykam-i-zahysnyczyam-ukrayiny-2023.pdf)
Довідково. Система безоплатної правової допомоги – це мережа бюро правової допомоги та дистанційні сервіси з надання правової допомоги телефоном та онлайн.
Надання правових послуг гарантується Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та повністю фінансується за кошти Державного бюджету України.
Система безоплатної правової допомоги входить до сфери управління Міністерства юстиції України.
Сайт системи БПД: https://legalaid.gov.ua/
Сторінка у Facebook https://www.facebook.com/Ukraine.Legal.Aid