28 червня 2023 року Верховна Рада підтримала законопроєкт 9342 від 29.05.2023 в другому читанні. 30 червня 2023 року законопроєкт підписав Президент. Закон пропонує багато змін щодо військової служби, а також правових та соціальних гарантій для військових. Розглянемо ключові пропозиції.

Відпустки
За висновком ВЛК військовим надаватиметься відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва). Причому у відпустці (незалежно від того, яке ушкодження здоров’я призвело до неї) зберігатиметься грошове та матеріальне забезпечення. Раніше час відпустки враховувався для виплат, зокрема додаткової винагороди, лише за тяжкого поранення.
Загальний час безперервного перебування в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) не може перевищувати чотирьох місяців підряд. Винятком є випадки, коли законодавством передбачені більш тривалі строки перебування на лікуванні. Час на дорогу (не більше двох діб в один кінець по Україні) до тривалості відпустки не враховується.
Після закінчення цього максимального строку лікування військового має оглянути ВЛК, щоб визначити подальшу придатність до служби. Використати відпустку для лікування можливо лише під час служби. Якщо видано наказ про звільнення з військової служби, вона не надається.
Максимальна тривалість щорічної основної відпустки для військових у період воєнного стану збільшується до 30 календарних днів. Надається вона також без урахування часу на дорогу (не більше двох діб в один кінець). Щорічна відпустка в період дії воєнного стану надається частинами, не більше 15 днів за один раз, за умови, що відсутні не більше 30% загальної чисельності військових певної категорії підрозділу.
Зверніть увагу! Аналогічна тривалість та порядок використання відпусток у воєнний стан відтепер передбачені для строковиків. Тільки використати відпустку можна, якщо одночасно відсутні не більше 30% строковиків відповідного підрозділу.
Курсантам у воєнний стан надаються канікулярні відпустки: зимова — тривалістю не більше 10 календарних днів та літня — не більше 20 календарних днів, з додатковим часом на доїзд для кожної.
В особливий період (який, зазначимо, триває з 2014 року дотепер) військовослужбовці, які за висновком ВЛК мають право на відпустку для лікування у зв’язку з хворобою або для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) чи визнані непридатними до військової служби, направляються до ТЦК та СП для отримання документів з військової частини щодо надання відпустки або звільнення з військової служби.
Порядок такого направлення має встановити Міноборони. Право подати документи для відпустки чи звільнення зі служби особисто у військових також залишається.
Виплати
Закон передбачає, що під час дії воєнного стану щомісячно виплачується додаткова винагорода:

  • військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, перебуваючи безпосередньо в районах їх здійснення, на тимчасово окупованій території, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, а також виконують бойові завдання, щомісячно виплачується додаткова винагорода від 30000 до 100000 гривень на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених Урядом;
  • військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні, включаючи час переміщення з одного закладу охорони здоров’я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після поранення, а також військовослужбовцям, які захоплені в полон (крім тих, що здалися добровільно), безвісно відсутні, інтерновані в нейтральні держави або є заручниками, щомісячно виплачується додаткова винагорода 100000 гривень;
  • при загибелі військового внаслідок отриманого поранення (контузії, травми або каліцтва), пов’язаного із захистом Батьківщини, нараховується додаткова винагорода 100000 гривень за місяць, у якому він загинув;
  • військовим, які у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, визнані ВЛК обмежено придатними або непридатними до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців та зараховані в розпорядження (виведені поза штат), протягом 2 місяців з дня зарахування в розпорядження (без урахування часу перебування у відпустці та на лікуванні) виплачується грошове забезпечення за останньою займаною посадою в повному обсязі; після перебування в розпорядженні понад 2 місяці й до закінчення такого перебування буде виплачуватися щомісячно оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років та додаткова винагорода 20100 гривень;
  • строковики будуть отримувати щомісячно додаткову винагороду у розмірі 6000 гривень, за порядком Уряду;
  • курсанти — 2350 гривень на місяць, за порядком Уряду;
  • інструктори — від 15000 до 30000 гривень з урахуванням рівня підготовки (кваліфікації) на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених Урядом.

Зверніть увагу! У частині виплати додаткової винагороди положення закону будуть застосовуватися з першого числа місяця, у якому він буде опублікований.
Підготовка та проходження військової служби
Не допускаються до участі у веденні бойових дій військовослужбовці з числа мобілізованих, які не пройшли курс базової військової підготовки (або не мають бойового досвіду).
Мінімальний термін проходження базової військової підготовки не менше одного місяця.
Строковики, строк служби яких закінчився під час воєнного стану та які під час дії воєнного стану вислужили не менше 6 місяців, за їхнім власним бажанням можуть бути переведені на військову службу за мобілізацією. Це дасть їм змогу отримувати грошове забезпечення. Також такі військові можуть укласти контракт, строк якого може встановлюватися на час до оголошення рішення про демобілізацію (така ж можливість є для цивільних та мобілізованих, які вирішили укласти контракт). Стандартні строки контрактів, передбачені в статті 23 ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу” теж залишаються.
Відстрочка
Підстава для відстрочки була змінена, тепер право на відстрочку мають:

  • особи, які мають дружину (чоловіка), батьків або батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю 1 або 2 групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати (у редакції проєкту).

Зауважимо, обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України. Крім того, згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні донька, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними й потребують матеріальної допомоги.
Отже, для того, щоб претендувати на утримання, необхідно:

  • довести родинний зв’язок;
  • бути непрацездатними;
  • потребувати матеріальної допомоги.

Зобов`язання повнолітніх дітей по утриманню батьків не виникає за відсутності хоча б однієї з вказаних умов.
Але, якщо син\дочка непрацездатні або відсутні чи померли, то військовозобов’язаний повинен лише надати документи, які підтверджують, що він МАЄ дружину (чоловіка), батьків або батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю 1 або 2 групи без доказів їхнього утримання. На практиці реалізація цієї норми може бути ускладнена
Окрім того, дана зміна не корелюється з підставою для звільнення, що може призвести до процедурних ускладнень та непрацюючої норми. Адже навіть у випадку мобілізації потім можна звільнитися згідно зі статтею 26 ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу”.
Щодо загиблих ветеранів, які не були оформлені як військовослужбовці
Закон передбачає, що підтвердження факту участі у виконанні завдань територіальної оборони та/або участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України у зв’язку з військовою агресією росії, та визнання належності до військових частин Сил ТрО ЗСУ або визнання членами добровольчих формувань територіальних громад осіб, які загинули (померли) під час виконання таких завдань, відомості про яких не були внесені в облікові документи (іменні списки) незалежно від причин такого невнесення або при втраті чи пошкодженні облікових документів (іменних списків), здійснюється в порядку, визначеному Міністерством оборони України за погодженням з Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Закон вже підписав Президенту України. Тепер його має офіційно оприлюднити голова Верховної Ради України й опублікувати за його підписом.
Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.