Уряд прийняв постанову від 11 липня 2023 р. № 701, що регулює питання надання стасусу учасника бойових дій для добровольців.
Завдяки цій постанові цивільні, які з 24 лютого до 25 березня 2022 року самостійно або у складі добровольчих формувань разом з Силами оборони брали участь в обороні України, зможуть отримати статус УБД!

Відтепер рішення про надання статусу УБД добровольцям буде прийматися утвореною Мінветеранів міжвідомчою комісією, яка вже розглядає матеріали про визнання УБД та виплату ОГД в разі загибелі або інвалідності волонтерів і деяких інших категорій осіб.
Тобто, ті хто мав статус добровольців після 25 березня 2022 року, не можуть отримати статус УБД?
Ні, постанова чітко врегульовує часові межі — з 24 лютого до 25 березня 2022 року. Після зазначених дат доброволець повинен бути офіційно в Силах безпеки й оборони.
Які треба документи?
- довідку, видану командиром військової частини, у взаємодії з якою особа сама або у складі добровольчого формування брала безпосередню участь (згідно додатку 6 до постанови Уряду від 20.08.2014 № 413);
Якщо немає довідки — нотаріально завірені свідчення не менше ніж 3 свідків (із числа військових, яким вже встановлений статус УБД, одним із яких є командир підрозділу, у зоні відповідальності якого перебувала особа або добровольче формування) про період безпосередньої участі.
Особи, які отримали поранення, контузію, каліцтво, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань (крім випадків необережного поводження із зброєю, самокалічення) та не мають відповідної довідки, подають на розгляд комісії такі документи:
нотаріально завірені свідчення не менше ніж 2 свідків (із числа військових, яким вже встановлений статус УБД) про період безпосередньої участі;
медичні документи, що підтверджують отримання поранення, контузії, каліцтва під час безпосередньої участі.
Заява та необхідні документи подаються/надсилаються поштою до Мінветеранів на адресу: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001.