Головне управління Держпродспоживслужби попередило про можливу появу в магазинах обласного центру та області небезпечного продукту. Йдеться про органічну зелену каву (походженням з Гондурасу), в якій виявили хлорпірифосу.

Відповідне повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 10 жовтня 2023 року №2023.6874 отримало головне управління. Кава експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України (отримувач: ТОВ «Кофітон», вул. Ломоносова, 75-А, м. Київ, 03189). У разі виявлення вказаного вантажу в обігу оператори ринку харчових продуктів, які мають відношення до обігу зазначених харчових продуктів, зобов’язані звернутись до структурних підрозділів ГУ Держпродспоживслужби.

Довідково

Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, є основою для виробництва багатьох пестицидів.
Незначні дози хлорпірифосу, які нещодавно вважались умовно безпечними — можуть мати негативний вплив на здоров’я людей. Зокрема, цей пестицид здатен викликати гострі порушення роботи центральної нервової системи. А як наслідок, головні болі, втрату свідомості, судоми й навіть ввести людину у стан коми.
Зелену каву ніколи не обсмажують, відтак, аби вона відповідала санітарним нормам, та могла пройти перевірку на кордоні, при імпорті, її обробляють газами-пестицидами. Зокрема, й хлорпірифосом, про який мова йде вище. Цей пестицид запобігає розмноженню шкідників у зерні.
Обробка проводить наступним чином: каву насипають в полотняні мішки, які загортають у целофан. Після цього їх наповнюють газом із пестицидами. Все це відстоюють від двох до чотирьох діб (залежить від типу та обсягу продукції).
Зазвичай у процесі обсмажування частки шкідливого газу випаровуються із зерна під дією високих температур. Необсмажена зелена кава, відповідно, такої додаткової обробки позбавлена.