«Мені 58 років, ще не старість, але почав безпричинно втомлюватися. Чим можна підвищити тонус і бадьорість?». Валентин, с. Воронківці.
Очистіть і подрібніть 400 г часнику. Покладіть у скляну банку і змішайте з соком із 20 лимонів. Пити по чайній ложці, змішавши з пів склянкою перевареної води. Через 1-2 тижні поліпшиться загальний стан організму, зросте працездатність.

«Коли прокидаюся вранці о 6:00 год, після сну в мене підвищується артеріальний тиск. Що робити, щоб цього не було?». Олена, с. Михнів.
Як правило, у цей час коли ми прокидаємося, у більшості людей артеріальний тиск підвищується. Не рекомендується різко вставати з ліжка, потрібно потягнутися і просто полежати 3-5 хв.
«Останнім часом я стала дратівливою, з’явилися судоми, біль у ногах, пітливість. Це викликає дискомфорт. Може, мені порадите якісь лікарські рослини?». Вероніка, м. Хмельницький.
У вас минуть ці симптоми, якщо забезпечите свій організм вітаміном D, а для цього більше гуляйте на вулиці під сонячним промінням. Багато вітаміну D у риб’ячому жирі, жовтку курячих яєць, жирних молочних продуктах.
«У мене постійно закладає ніс. Для покращення дихання використовую краплі нафтизину, але ефект не надовго. Чим можна собі допомогти? І ще — у моєї мами холецистит, лікується вже давно. Позитивних результатів нема. Може, їй використовувати щось із народної медицини, лікарські трави?». Анжеліка, м. Красилів.
Ніс закладає тому, що не можемо дихати без крапель. А без крапель не можемо дихати, бо закладає ніс. Замкнуте коло. Нафтизин та інші аналогічні препарати викликають звуження кровоносних судин слизової носа, зменшують набряк і виділення слизу. Тривале використання ліків знижує чутливість рецепторів до препарату. Як тільки дія крапель закінчується, судини розширюються і повернути їм колишній тонус здатне тільки нове вливання. Розвивається медикаментозний риніт, що супроводжується атрофією слизової носа. При цьому ніс зовсім відмовляється дихати.
Лікування залежності починають із відмови від закапування крапель у ніс. Це, до речі, зовсім непросто. Потрібно поступово знижувати дозу. Замінити краплі для дорослих дитячими, або просто розвести ліки в співвідношенні 1:1 дистильованою чи кип’яченою водою. Щоб зменшити кількість крапель, можна закапувати одну ніздрю. Допоможе, якщо промивати ніс морською водою, або сольовим розчином (краще з аптеки). Використовувати їх можна часто й у будь-яких кількостях. У випадку, якщо обмежити застосування нафтизину не вдається, варто звернутися до ЛОРа, може, знадобляться більш активні заходи а інколи й хірургічне втручання.
Допомагає, якщо на ніс покласти вологу серветку з невеликою кількістю натертої на тертці цибулини. Полежати з таким компресом 10 хв. Очі закрити. Мине головний біль і дихати стане набагато краще.
Можна в ніс закапувати по 5-6 крапель 3 рази на день свіжий сік червоного буряка.
Для мами: при запаленні жовчного міхура (холециститі) народна медицина рекомендує столову ложку кукурудзяних рилець заварити склянкою окропу і настояти у термосі годину. Процідити. Вживати по столовій ложці кожні 3 години.
Можна в склянці води заварити протягом 10 хвилин столову ложку листя подорожника великого, процідити, випити невеликими ковтками за день. Зверніть увагу, якщо в мами з’явився сірий колір обличчя, поганий апетит, поскрипування зубами уві сні — це симптоми глистів у печінці (лямблій). Тоді в аптеці купіть цвіт пижма. 1 столову ложку подрібнених квіток звечора залити склянкою окропу, ніч настояти, процідити і пити по склянці (200 мл) вранці та увечері перед сном. Курс лікування – 7 днів. На 8 день подрібнити 2 зубчики часнику, залити склянкою гарячого молока, настояти, процідити і робити клізму. Після тижневої перерви курс лікування повторити. При цьому також очиститься жовчний міхур.
Хай Господь усім допомагає!