З давніх-давен кутя є головною обрядовою різдвяною стравою, яка обов’язково повинна бути на столі на Святий Вечір.
Інгредієнти куті поєднують у собі все найважливіше для людини: зерно є символом вічного життя, його відновлення і кругообігу; мак означає родючість, щедрість, достаток, а мед — це задоволення, солодке буття.
А от родзинки, горіхи та сухофрукти додалися до куті вже згодом для більш цікавого смаку. Є рецепти куті з крихтами шоколаду, з халвою, з рисом і навіть з булгуром. Втім класичну основу становлять пшениця, мак і мед.

ТРАДИЦІЙНА КУТЯ ВІД ПАНІ СТЕФИ
З горіхами і родзинками
Потрібно: пшениця — 300 г; мак — 200 г; мед (або цукор) — 1-2 ст. л.; волоські горіхи — 100 г; родзинки — 100 г.
Приготування. Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо. Поки готується крупа, горіхи злегка обсмажуємо на сухій пательні, даємо охолонути і крупно січемо.
В макітрі або в глибокій мисці змішуємо розтертий мак, пшеницю, горіхи, родзинки, мед (або цукор). Якщо кутя виходить дуже густою, додаємо трошки кип’яченої води або узвару або рідкого меду, якщо любите дуже солодку кутю.
ГУРМАНСЬКА КУТЯ
На узварі з карамелізованими яблуками і горіхами
Потрібно: пшениця — 300 г; мак — 200 г; сушені яблука — 100 г; цукор — 2-3 ст. л.; цедра ½ лимона; посічені волоські горіхи — 100 г; сушена журавлина — 100 г; родзинки — 100 г.
Приготування. Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину теж запарюємо. Із сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо. Беремо необхідну для варіння пшениці кількість узвару замість води (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути. Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються.
До розтертого маку додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, потрібно влити трішки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху — карамелізовані яблука з горіхами.
ПАНСЬКА КУТЯ
З цукатами, цедрою і мигдалем
Потрібно: пшениця (або рис) — 300 г; мак — 200 г; мед — 2-3 ст. л.; родзинки — 50 г; асорті цукатів — 100-150 г; волоські горіхи — 50 г; мигдаль смажений — 50 г; цедра ½ лимона.
Приготування. Мак, родзинки і крупу готуємо, як вказано вище. Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.
Смачної куті вам!
З Різдвом Христовим!