Маленькі темні плями, які з’явилися на стелі в кутку, а також на віконних відкосах, неабияк насторожили. Що ж робити з пліснявою, котра прокралася до оселі й підступно почала розповсюджуватися?

Пліснява – один із найдавніших грибків, це вкрай підступне явище, яке, окрім того, що псує побут вдома, може негативно вплинути на здоров’я і призвести до серйозних захворювань.
Отож існують два шляхи боротьби з грибком. Можна скористатися спеціальними засобами проти цвілі або ж вдатися до народних підручних методів. Однак пліснява настільки живуча, що для успішного її виведення можуть знадобитися обидва варіанти. Та якщо ви користуватиметеся хімічними засобами, то дуже важливо, щоб у їх складі не було перекису, від якого (вже перевірено) грибок миттєво поширюється.
Для виведення грибка зі стін вдома найпростіше придбати спеціальні або універсальні мийні засоби для видалення плісняви. Такі засоби на певний час треба розпорошити на стіну, а потім видалити губкою чи тканиною. Засоби продаються в будівельних магазинах (важливо багато разів не розпилювати, щоб не розмочити сильно поверхню, бо потім вона псується).
А щоб вивести грибок на стінах у домашніх умовах, спершу треба губкою або шкребком максимально ретельно зчистити цвіль, тобто видалити пошкоджені пліснявою шпалери чи фарбу на стінах. Щоб вивести плісняву назавжди, потрібна якомога ретельніша і глибша зачистка.
Подбайте також про створення несприятливого для спор грибка мікроклімату: частіше провітрюйте приміщення і стежте за рівнем вологості.
Важливо: аби не дихати цвіллю й хімією, використовуйте респіратор та окуляри. Проводьте роботи в рукавичках. Після цього згадані засоби треба або викинути до сміттєвого відра й одразу винести (губки, ганчірки), або ретельно продезінфікувати (скребки, щітки, наждачка).
Народні засоби
Оцет
Оцет ідеально підходить для видалення плісняви, адже він не токсичний, хоча й має різкий запах. На пошкоджену грибком поверхню оцет можна розпорошити пульверизатором або нанести ганчіркою. Певний час треба зачекати і протерти ділянку. Задля профілактики розпорошувати оцет на проблемні зони можна раз на тиждень.
Оцет також застосовують разом із содою. Спершу пошкоджену ділянку треба натерти содою, а після цього нанести туди оцет. Чекаємо трохи часу і видаляємо все жорсткою губкою.
Нашатирний спирт
Він допоможе позбутися грибка на непористих поверхнях – плитці, склі, пластикових виробах. Засіб треба змішати з водою у пропорції 1:1 та нанести пульверизатором на уражену поверхню. Через одну-дві години розчин видалити вологою губкою.
Лимонна кислота
Лимонна кислота – ефективний засіб проти будь-якого типу цвілі. Розвести 1 ст. л лимонної кислоти в 200 мл води (1 склянка) і розпилювачем або губкою нанести цей розчин на поверхню. Після цього чекаємо
15-30 хв і змиваємо.