Право на пільги буде визначено автоматично

«Я — пільговик, пільги надаються мені залежно від доходів. Як визначатиметься моє право на пільгові виплати в 2024 році? Марія ВІЛЬШАНКО».

Як повідомили у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, у пільговиків, які протягом минулого року одержували пільгу з урахуванням доходу, право на виплату закінчилося 31 грудня 2023 року. Право на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг із січня 2024 року буде визначено органами Пенсійного фонду України відповідно до доходів, які були отримані сім’єю пільговика за період з липня по грудень 2023 року.
У зв’язку з тим, що квартальний звіт подається страхувальниками протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, необхідні відомості про дохід сім’ї пільговика надійдуть до органів фонду в лютому. Після цього буде й розраховано пільгу на новий період.
Зверніть увагу: право на отримання пільг на новий період з січня 2024 року буде визначено автоматично. Пільговику додатково звертатися до органу фонду не потрібно (крім випадку, коли у пільговика відбулися зміни (у складі сім’ї, місці проживання, переліку послуг, на які призначено пільги).
Якщо ж середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (4240 гривень у 2024 році), тоді можна звернутися за житловою субсидією.

Чи впливає на призначення субсидії виплата до Дня Незалежності?

«Отримав минулого року грошову виплату до Дня Незалежності. Чи зарахується до середньомісячного сукупного доходу для призначення субсидії ця виплата? Іван КОЛОМІЙЧУК».

Ні. У Головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області пояснили, що разова грошова виплата до Дня Незалежності України не включається до середньомісячного сукупного доходу домогосподарства ветерана війни під час призначення та розрахунку розміру житлової субсидії (пункт 7 Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для всіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632).