Нинішня осінь видалася дощовою. І зима не за горами. А там теж пильнуй, аби чоботи не промокали, бо погода взимку знаємо яка. Отож, важливо правильно доглядати за своїм взуттям, догоджати йому, аби довше служило. Тим більше сьогодні, коли ціна пари чобіт мало не космічною більшості з нас видається.
 Отже, як правильно і швидко висушити взуття, яке промокло наскрізь?

Звичайно, найпростіше це робити нині тим, хто має у своїй оселі підлоги з підігрівом. Просто треба залишити взуття на такій підлозі, і воно висохне за кілька годин: рівномірне і м’яке прогрівання змусить випаруватися усю вологу, не завдаючи шкоди черевикам навіть  з найделікатніших матеріалів. Але, все одно, перед тим очистіть свої чобітки від бруду, витріть їх.
 Є ще один спосіб сушіння, можливий завдяки досягненням науково-технічного прогресу — в електросушарках. Сушарки бувають різноманітними — від звичайних електричних до ультрафіолетових приладів. І не лише видаляють вологу з промоклого взуття, а й дезинфікують його. Хто має такі пристрої, ми за них раді.
 Можна також сушити взуття феном — для цього треба мати багато терпіння і витримки. Але часом буває, що скористатися можна лише цим методом. Лише дотримуйтеся золотого правила: сушіть тільки холодним повітрям. Тепле може викликати деформацію взуття.
А тепер згадаємо інші, надійні й перевірені часом, методи.
 Найпростіший — сушити взуття за допомогою газети (чи іншого м’якого паперу). Механізм, думаю, знає кожен: газету добре зіжмакуємо і щільно набиваємо нею черевики зсередини.  Зверху взуття теж загортаємо кількома шарами газетного паперу. Ночі достатньо, аби взуття висохло. Втім, аби домогтися стовідсоткового результату, варто хоча б один раз змінити оту нашу зіжмакану газету на суху.
 Можна спробувати просушити взуття содою, заздалегідь насипавши її у  мішечок чи шкарпетку з бавовняної тканини.
 Ще один спосіб, думаю, відомий багатьом,  — сушіння взуття за допомогою кухонної солі. Для цього сіль потрібно підігріти і так само насипати у шкарпетку чи мішечок. Коли сіль стане холодною, її знову треба підігріти.
 А ось цей спосіб доволі оригінальний, хоча принцип у нього такий же, як і в попередніх, — сушіння за допомогою наповнювача для котячих лотків. Кажуть, його треба просто засипати у черевики. І потім, відповідно, змінювати на сухий. Як кажуть, не пробувала, не знаю. Цікаво просто, як мокрий розпушувач витрушуватиметься з капців?
 Вибирайте собі спосіб, який вам найбільше до вподоби. А тепер запам’ятайте, як НЕ можна сушити взуття.
 Категорично не можна сушити шкіряне взуття:
 * на батареях та радіаторах опалення;
 * на печах, камінах або в духовках;
 * на електричних обігрівачах.
 Замшеві черевики та туфлі найліпше сушити за допомогою газет.
 У шкіряне взуття дуже добре вставляти спеціальні розпірки, які допоможуть запобігти деформації.
 Й останнє: аби уникнути частого намокання, взуття необхідно покривати захисною емульсією з водовідштовхувальним ефектом.