Розпочався сезон відпочинку. Але радість від перебування на природі може зіпсувати напад кліщів.

Як убезпечити себе? Для прогулянок на природі одягайте головний убір та щільний одяг. Щодві години оглядайте себе і своїх супутників. Повторіть процедуру вдома, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть його. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям та за вухами.
Існує кілька груп спеціальних захисних засобів від кліщів.
Репеленти. Агенство з охорони навколишнього середовища повідомляє про чотири засоби, що забезпечують максимально ефективний і безпечний для людського організму захист: ДЕТА, пікаридин, IR3535 і олива лимонного евкаліпта. Найбільший асортимент препаратів від кліщів серед зарубіжних компаній має бренд Mosquitall (Москітол).
Акарицидні засоби мають нервово-паралітичну дію на кліщів. При контакті з обробленим одягом настає параліч кінцівок шкідників, і вони падають. Засоби токсичні для людини, і тому їх не можна наносити на тіло. З рекомендованих підійдуть такі препарати: Gardex Extreme, Меділіс-Комфорт та UltraThon.
Для обробки дачної ділянки від кліщів використовують Сипаз-супе (виробництво Нідерланди), Акаритокс, Форс-Сайт, Байтекс.
Аби спілкування з природою принесло лише насолоду, не легковажте. Якщо вас або особливо дітей покусали кліщі — дуже важливо звернутися до лікаря протягом 72 годин.