«Доброго дня, шановна редакціє.. Хочу вашої консультації. Річ у тім, що колишня дружина, з якою розлучився два роки тому, не дозволяє бачитися з восьмирічним сином. Я щомісяця сплачую на нього аліменти. Та, попри це, колишня запевняє, що виховання сина — не моя справа і категорично проти наших з ним зустрічей. Порадьте, як зобов’язати її дозволити побачення з дитиною, хоча б на її умовах?
Р. Олегів».

«Батько, який хоч і проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Якщо батьки не можуть дійти згоди щодо участі того з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування, тобто службою у справах дітей», — пояснює юрист Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної Євген Бондар.
Батько має звернутися з відповідною заявою. Орган опіки, вивчивши ситуацію та заслухавши думку матері, визначить графік побачень з дитиною. Якщо батько вважатиме, що графік побачень, визначений органом опіки та піклування, складений без врахування важливих обставин — його можна оскаржити в суді в порядку, встановленому законом.
Якщо мати дитини ухилятиметься від виконання рішення органу опіки та піклування, веде далі юрист, батько має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. За наслідками розгляду судової справи про встановлення побачень батька з дитиною буде видано виконавчий документ. Його необхідно пред’явити до органу державної виконавчої служби.
У разі невиконання матір’ю дитини рішення суду на неї накладуть штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За умови повторного невиконання рішення державний виконавець встановить жінці тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, звернеться до суду про тимчасове обмеження її у праві виїзду за межі України та повідомить поліцію про вчинення нею злочину. Крім того, при другому і кожному наступному невиконанні судового рішення на порушницю накладатимуть штраф у подвійному розмірі.