Ольга Остапюк уже майже десять років проживає у Києві, проте, приїжджаючи на малу батьківщину — в Доброгорщу, що в Хмельницькому районі, до батьків, — завжди бере свіжий урожай волоських горіхів, бо вони й смакують по-особливому, по-домашньому.

Під кремезним старим деревом чимало набігалася в дитинстві, тут же, в рідному селі, минула юність. Після закінчення хмельницького вишу дівчина поїхала підкорювати столицю… та всі дороги все одно ведуть додому. Тут і дихається легше, якось по особливому, й душа відпочиває від постійного шаленого ритму великого міста.
Вдома завжди вистачає роботи, тож Оля намагається при нагоді відвідати батьків — Світлану Панасівну та Петра Андрійовича, допомогти з городом, а восени й урожай треба весь на зимове зберігання вкласти. Зараз за багато сотень кілометрів — далеко від отчої хати — надзвичайно цінне все, що привезене з собою. Бо всі овочі, фрукти вирощені з турботою і батьківською любов’ю, часточка якої завжди з донькою, де б вона не була.
Оля радо ділиться з читачами «Нашої садиби» секретами зберігання горіхів, аби цьогорічний урожай радував аж до наступного.
Отож після збору горіхів треба обов’язково їх підсушити, особливо, якщо на вулиці вони встигли замокнути під дощем. Адже через вологу в них дуже швидко з’являється цвіль. Тому спершу горішки варто протягом однієї-двох годин витримати в духовці за температури 45 градусів. Дверцята духової шафи мають бути злегка прочиненими для доступу свіжого повітря.  Завдяки такій обробці загинуть яйця паразитів і вийде зайва волога.
До речі, саме волоські горіхи в шкаралупі добре зберігаються в дерев’яних ящичках, мішечках із тканини та навіть в скляних банках, однак треба слідкувати за рівнем вологості, щоб він не був високим, і температура теж була низькою. Бо якщо повітря буде дуже вологим, то в ядрах з’явиться пліснява. А якщо, до прикладу, в приміщенні буде тепло (понад 20°С), то плоди будуть гіркими. Най- оптимальнішою для горіхів є показник від -5°С до +10°С. Крім того, горіхи швидко вбирають сторонні запахи, тому слідкуйте за їхнім сусідством з іншими продуктами.
До того ж, потрібно враховувати й деякі особливості зберігання горіхів без шкаралупи при кімнатній температурі повітря. Тут не забувайте про термін — не довше чотирьох тижнів. Бо потім вони гіркнуть і висихають.
У місті, наприклад, можна зберігати горіхи на балконі, а в селі — в льосі, та варто пам’ятати про вологість, яка не має сягати понад 70%, бо осоружна цвіль може поселитися в ядрах.
При зберіганні горіхів  в квартирі чи на горищі треба забезпечити доступ до них свіжого повітря. Сушити горіхи можна у квартирі або на горищі.