Рух – це життя, погоджуєтеся? Але скільки різних думок існує на тему кількості активності на день… Що ж давайте розглянемо ту саму норму фізичних навантажень для різних вікових категорій людей.

Всесвітня організація охорони здоров’я виокремлює певні рекомендації стосовно кількості фізичних навантажень протягом дня відповідно до віку людини.

Немовлята, віком від 0 до 12 місяців повинні перебувати в активному русі декілька разів на день. Звичайно, що немовля не буде займатися кросфітом, проте є перелік навантажень які є допустимими для новонароджених, серед них: розвиваюча гімнастика, масаж, водні процедури, плавання або активні ігри за підтримки дорослих.

Дітки від одного до двох років рухаються не менше трьох годин на день. Вони можуть відвідувати певні планові заняття, або просто активно гратися, чи довго гуляти. Цього буде цілком достатньо для нормального розвитку здорового дитячого організму. Поступово від віку 1,5 роки до двох можна збільшувати дистанцію прогулянки дитини від 100 до 400 метрів. Аби дитина із задоволенням рухалася у межах норми регулярно, для неї можна придбати біговий велосипед, який буде стимулювати малюка до активності, або просто дотримуватися корисної звички відвідувати стадіони, чи дитячі майданчики, що дозволять дитині розвиватися у фізичному плані.

Важливо, що до трьох років останні перераховані фізичні навантаження потрібно контролювати та обмежувати у часі, через іще слабкий хребет дитини. Тому така активність повинна мати місце не більше 20 хвилин, а для зміцнення кістково-м’язового апарату, з дитиною потрібно займатися спеціальною гімнастикою.

Тренування для маленьких діток від одного до трьох років повинні бути регулярними та не більше двох разів на тиждень, аби малеча не перенапружилася.

Нормальна активність дітей від трьох до п’яти років налічує не менше 3 годин, з яких одна повноцінно присвячена жвавим рухам. Відвідування спортивних секцій рекомендується не менше двох разів на тиждень.

Також варто зазначити, що хоча б раз на тиждень у дитини повинен бути вихідний, аби вона не перевтомлювалася та не втрачала бажання продовжувати шукати, чи займатися тим видом спорту, яким займається.

Діти від п’яти років та підлітки повинні приділяти увагу спорту щодня не менше години активних фізичних навантажень на день, це можуть бути прогулянки, фізкультура, спортивні секції. Важливо не забувати про різноманіття навантажень. Щодня це може бути до прикладу аеробіка, але якщо є бажання та наснага для силових тренувань, вони повинні бути у житті підлітків не більше трьох разів на тиждень.

Обов’язково потрібно спостерігати за самопочуттям дитини, аби вона не перенапружувалася та виробити для неї індивідуальний режим, що буде дозволяти їй виконувати норму активності на день із задоволенням.

Але діти дуже часто віддзеркалюють поведінку дорослих, адже вони переймають чи мало різних звичок від авторитетних осіб у своїх очах, від манери спілкуватися, до манери зайняття спортом.

Тож перейдемо до норм фізичної активності дорослих людей. Від 18 до 50 років, ВООЗ рекомендує активно проводити час не менше години на день. Регулярність відвідування тренувань з урахуванням навантажень на роботі має нараховувати не менше двох разів на тиждень по 50-60 хвилин. Серед тренувань можна відвідувати плавання, аеробіку, розтяжку, чи силові навантаження.

Дорослі від 50 до 65 років також повинні регулярно займатися спортом. Рекомендуються помірні навантаження від 20 до 40 хвилин на день. Це можуть бути прогулянки на свіжому повітрі, плавання, розвиваюча гімнастика, чи будь-які інші ігри, що приносять задоволення та відповідають фізичним можливостям людини.

Поза цим, таким дорослим людям за рекомендаціями ВООЗ потрібно виконувати аеробні вправи не менше 10 хвилин на день, вправи на координацію та баланс – 3 рази на тиждень, а силові – 3 рази на тиждень.

Звичайно, якщо люди не можуть дозволити собі фізичні навантаження у рекомендованому об’ємі у зв’язку зі станом здоров’я, вони повинні підтримувати форму у силу своїх можливостей.