Статистика страшна — Україна входить до першого десятка в списку зі 195 країн за найвищим ризиком смертності через нераціональне харчування. Такі дані опублікував один із найавторитетніших медичних журналів у світі The Lancet, заснований ще в 1823 році в Англії. Дослідники назвали чотири ворога здоров’я: надмірне споживання цукру, солі, м’яса та алкоголю. До цього списку додається ще вживання субпродуктів (ковбас, напівфабрикатів), алкоголю та хлібобулочних виробів — і все, продуктовий кошик «довгожителя» готовий.

Зрозуміло, що всі оприлюднені факти мають бути підтверджені певним ґрунтовним і масштабним дослідженням, яке, до прикладу, провів The Lancet у період з 1990 до 2017 року. Біохіміки та медики підняли цю важливу тему, дослідивши культуру харчування загалом у світі, щоб звернути увагу на те, що шкідлива їжа забирає дорогоцінні роки життя.
Кожна п’ята людина в світі помирає від захворювань, які спричиняє саме неправильне харчування. Яке, до того ж, випереджає майже всі фактори ризику смерті, включаючи навіть і паління.
Та, повернувшись до антирейтингу, варто зазначити, що першу позицію у ньому займав Узбекистан, далі — Афганістан, також у першому десятку Маршалові острови та Папуа-Нова Гвінея. Україна зайняла почесне восьме місце після Туркменістану та Азербайджану за ризиком смертності через неправильне харчування. Наприклад, Великобританія займає 23 щабель, США — 43, Індія — 118, а Китай на 140 місці.

Отож дослідники радять насамперед негайно скоротити вживання цукру та солі вдвічі, також зменшити кількість червоного м’яса в раціоні. Та, зрозуміло, якщо не відмовитися повністю, то принаймні не зловживати алкоголем. На який, за підрахунками спеціалістів, українці за дев’ять місяців (дані 2018 року) витратили 38 мільярдів гривень. Шок! Цю цифру буде не зайвим нагадати тим, хто каже, що правильно, тобто раціонально, харчуватися дорого. Бо алкоголь провокує підвищення тиску, аритмію, кардіоміопатію, серцеву недостатність і навіть раптову зупинку серця. Це відбувається через те, що він спричиняє втрату калію, який вкрай необхідний для роботи серця. Наша держава в світовому алкогольному рейтингу на шостому місці.
Проте багато читачів, можливо, будуть незгідними зі своєрідною демонізацією алкоголю. Мовляв, італійці вживають сухе червоне вино, пасту та піцу, й не стоять поряд із Україною у антирейтингу. Це і справді, якоюсь мірою, так. Бо журналісти одного з каналів, запустивши проект-дослідження, під час якого відвідували країни світу на різних континентах, дізнавалися секрет довгожителів у сучасних умовах життя. І, до прикладу, в тій же Італії 94-річний чоловік і донині раз на тиждень дозволяє собі 100 грамів сухого червоного вина. І тут ключове — 100 грамів! А що ж у нас? Люди випивають, знімаючи таким чином стрес, який вже давно в багатьох перейшов у хронічний. Проте це шлях в нікуди, адже, щоб розщепити алкоголь, для організму потрібно витратити дуже багато ресурсів, які, на жаль, ми з роками лише вичерпуємо.
Однак повернемося саме до проблеми нераціонального харчування, яке почасти запускає серйозні проблемні процеси в багатьох органах і системах нашого організму. Вже давно відома істина, що їжа — це один із важелів впливу на формування нашого імунітету, зміцнення здоров’я, за допомогою якого ми себе або поступово вбиваємо або ж, навпаки, продовжуємо тривалість свого життя. Якби ж лишень частіше згадувати про те, що це безцінний дар — жити та бути фізично активним! Жити без болю, без страшних хвороб, без смертельних вироків. Часто люди навіть не задумуються, що саме те, що ми можемо ходити, бачити і чути, нормально їсти — це справді вже щастя. І потрібно цінувати те, що саме сьогодні ти прокинувся, зустрів день, бо мільйони людей, на превеликий жаль, цього вже не зроблять…
Коли мова йде про здорове харчування, то перше слово візьмуть критики й скептики — «це дорого». Адже овочі та фрукти навіть і в літній сезон у нас не надто дешеві. Проте, якщо бути відвертим, то на ковбасу, солодощі в необмеженій кількості, різноманітні напівфабрикати гроші знайдуться. Ніхто ж не говорить, що потрібно їсти лише броколі та авокадо... В нас є традиційні, знайомі нам овочі та фрукти, які ростуть в Україні і які їли наші предки: буряк, морква, капуста, картопля, бобові та багато інших. Скільки в нас ягід, смачних яблук, груш — ми ж якось виживали без манго та папайї.
Увесь секрет збалансованого раціону харчування криється не в тому, щоб лише включити корисні продукти, а насамперед раз і назавжди прибрати зі свого столу все, що крок за кроком відбирає здоров’я. А це насамперед надмірне вживання цукру, солодощів, випічки (з трансжирами, що викликають запалення в організмі), хлібобулочних виробів (особливо з розпушувачами), різних соусів із тривалим терміном зберігання, йогуртів із наповнювачами та барвниками, термін придатності яких понад півроку, напівфабрикатів, ковбас і сирних продуктів. Намагайтеся не смажити, особливо на оліях, не запікайте до скоринки у фользі. Обирайте легку термічну обробку — проваріть, стушкуйте або приготуйте на парі.
Візьміть врешті за правило: перш ніж покласти щось на тарілку, запитайте себе відверто — чи зробить цей продукт (страва) мене здоровішим?
І не треба винаходити велосипед, все давно вже досліджене й розроблені відповідні рекомендації біохіміками, нутриціологами, дієтологами та лікарями, які зорієнтовані насамперед на профілактику.
Варто пам’ятати, що наш імунітет — це здоровий кишківник, і те, що ми їмо, поїдають і корисні бактерії в ньому, які й стають на захист нашого організму від атак вірусів і різних «поломок» в клітинах. І якщо ми вживаємо багато солодощів, випічки, то в кишківнику розростаються цілі колонії патогенів, які знищують корисні бактерії, тим самим зменшуючи в рази загальну опірність організму до захворювань.
Пам’ятайте про якісну воду, пийте щоразу, як відчуваєте спрагу. Вона насичує кров киснем, виводить все зайве з організму. Візьміть за правило висипатися, дайте організму можливість запустити належним чином усі важливі процеси відновлення. Не паліть, киньте цю вбивчу звичку раз і назавжди! Коли сідаєте до столу, не їжте похапцем, добре жуйте. Намагайтеся дотримуватися режиму харчування, припиніть безконечні перекуси, які постійно змушують підшлункову залозу виробляти інсулін. Харчуйтеся (за винятком рекомендацій гастроентеролога) повноцінно тричі на день, як це робили наші предки. Не наїдайтеся перед сном.
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська — віце-президент асоціації дієтологів України, практикуючий хірург у минулому, наполегливо радить вживати горіхи, насіння льону; овочі — джерело клітковини; бобові; цільнозернові каші; всі види капусти, особливо хрестоцвітні; зелень (це важливо!) має бути в раціоні щодня; синя капуста та синя цибуля (профілактика онкозахворювань); ягоди (особливо чорні); пити відвари шипшини; вживати частіше столовий буряк як варений, так і сирий тощо. Це основні пункти (за відсутності протипоказів від лікарів), яких потрібно дотримуватися.
Та не забувайте про рух, адже це життя. А головне, пам’ятайте, генетика — це лише 15-20 %, решта — за нами. Тому прийміть тверде рішення уже сьогодні на користь свого здоров’я і довгого життя без болю і хвороб.