Все про наші гормони / Полтавщина

Не секрет, що гормони сильно впливають на фізичний стан кожної людини. Для нормалізації гормонального фону важливо просто стабілізувати свій день за годинником гормонів, адже він завжди працює справно, а от ми часто любимо запізнюватися, або навпаки поспішати.

Розглянемо послідовність гормонального розпорядку дня і його особливості:

О 6:00 кожного дня починає вироблятися серотонін – гормон щастя. Якщо починати свій ранок о шостій ви автоматично підвищите рівень кортизолу (гормону, що впливає на рівень активності вашого дня). Таким чином краще починати свій ранок із посмішки та активного планування подальшого дня, тобто зарядити себе як умовну батарейку. Також важливо протягом наступної години випити пів літра чистої води, таким чином ви зможете вимити гормон стресу, а в сучасному світі чим менше стресу, тим більше продуктивності, погоджуєтеся?

О 7:00 мелатонін (сприяє нормалізації природного сну та стимулює захисні функції імунної системи організму) завершує свій цикл впливу на організм, активуючи дію статевих гормонів. В цей час якість сну дорівнює нулю, тому спати у цей час немає ніякого сенсу.

О 8:00 статеві гормони, які ще називають стероїдами починають активно працювати. Вони відповідають за формування м'язового каркаса, а це означає, що самий час зробити ранкову зарядку, відвідати спортзал, чи долучитися до будь-якого іншого фізичного навантаження.

З 10:00 до 14:00 відзначають дію дегідроепіандростерону (ДГЕА) – нейрогормону, що відповідає за пам’ять, увагу та можливість запам’ятати щось. Відповідно цей час вважається кращим для розумової діяльності та концентрації.

З 14:00 до 16:00 ви можете спостерігати за собою різке бажання відпочити, найкращим, що ви можете зробити, це дозволити собі 20 хвилинну сальсу. Адже саме в цей час в активну фазу дії переходить гормон росту, який відповідає за омолодження та красу. Після сну краще за все трохи розім’ятися, оскільки цей гормон також пов’язаний з кількістю м’язової тканини.

О 17:00 кортизол поступово починає сповільнюватися. В цей час не можна займатися спортом, адже живлення м’язів буде несприятливим і дуже складним. Також варто зазначити, що приймати важливі рішення все ж краще в першій половині дня, оскільки в цей час ви будете не такими активними і сконцентрованими.

О 21:00 мелатонін переходить в активну фазу дії, завдяки цьому гормону температура тіла починає знижуватися і нам хочеться теплоти та турботи від близьких. Це чудовий час для сімейного відпочинку.

З 22:00 гіпофіз починає виділяти ендорфіни (гормони, що наділені наркотичною дією). Якщо ви зможете регулярно засинати у цей час, то організм вчасно почне перезавантажуватись і це сприятиме мінімізації стресу на фізичному рівні. З 22:00 до 4:00 – час найцінніший для сну, якщо ви ігноруєте відпочинок у ці шість годин, ви шкодите своєму організму.

О 2:00 гормон росту починає активно діяти завдяки його дії дорослі зберігають свою красу, молодість, здоров’я, а діти «літають уві сні».

Якщо ви відчуваєте дискомфорт протягом доби, то варто звернутися до лікаря ендокринолога, який допоможе налагодити дію гормонів та запобігти важким захворюванням.